Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 1:38:51 πμ
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 15:59

Το λογικό είναι να μην κλείσετε το σχολείο μας

Με μεγάλη μας λύπη διαβάσαμε τις τοποθετήσεις του κ. Ραμπίδη περί συνενώσεων των Δημοτικών Σχολείων στις τοπικές εφημερίδες του νομού μας.
Ως σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βάθης  έχοντας τη συμπαράσταση των τοπικών φορέων του Νομού μας και ειδικά του τοπικού προέδρου Βάθης κ. Κριστιάνη Στέφανου υπενθυμίζουμε ότι σε μια κοινωνία στην οποία ζούμε και μας ενώνει η καθημερινότητα και τα προβλήματα του χωριού δεν είναι δυνατό να εμπλέκονται μέσα οι μικροπαραταξιακές συντεχνίες, φαινόμενα τα οποία βλέπουμε και χαρακτηρίζουν μεγάλες πόλεις και μεγάλα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετείτε.

Κύριε Ραμπίδη να σας υπενθυμίσουμε ότι το Δημοτικό Σχολείο Βάθης υπόκειται στα κριτήρια εξαίρεσης του νόμου περί συνενώσεων Δημοτικών Σχολείων λόγω χιλιομετρικής απόστασης που καλείται να διανύσει κάθε μαθητής (όχι παραπάνω από 10 χιλ.).  Η Βάθη απέχει από το κοντινότερο σχολείο 12 χιλ.., από  τα Άνω Θεοδωράκια - ένας μαθητής του χωριού φοιτεί στο Δημοτικό Σχολείο Βάθης - θα είναι αναγκασμένος ο μαθητής να διανύει 17 χιλ. εάν διακόψετε τη λειτουργία του δημοτικού Σχολείου Βάθης.
Επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι η Βάθη έχει χαρακτηρισθεί από ανέκαθεν δυσπρόσιτη, ορεινή περιοχή με ιδιόμορφη γεωγραφικό ανάγλυφο και τούτο αποτελεί αυστηρό κριτήριο σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας στις 14-1-2011. Άραγε ποια θα είναι η εξέλιξη των μαθητών όταν θα συνεχίσουν να διδάσκονται στα λυόμενα που υπάρχουν παραβλέποντας επιλεκτικά κάποιες άρτιες κτιριακές σχολικές υποδομές  όπως το σχολείο της Βάθης. Θα είμαστε κουραστικοί αν τονίζαμε για πολλοστή φορά ότι η αρτιότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων αποτελεί κριτήριο εξαίρεσης για τη μη διακοπή λειτουργίας μιας σχολικής μονάδας;
Πλην των παιδαγωγικών και κοινωνικών λόγων που αναφέρετε,  εμείς σας υπενθυμίζουμε το μεγάλο και δυσβάσταχτο οικονομικό φορτίο που επιβαρύνει με αυτή σας την ενέργεια τους ίδιους τους πολίτες του Δήμου μας, που άμεσα ή έμμεσα θα υποχρεωθούν να επιβαρυνθούν με πρόσθετες αυξήσεις.  Σύμφωνα με την εγκύκλιο Αρ. Πρ. 11136/Δ4 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΣΑ του ΥΠΔΒΜΘ καθορίζεται  με απόλυτη σαφήνεια ότι τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και οι μετακινήσει των μαθητών περιέρχονται πλέον στην αρμοδιότητα των νέων Δήμων. Θα μπορέσει ο Δήμος μας να ανταπεξέλθει στο υπερβολικά αυξημένο κόστος των προτάσεων σας; (Τι λέει ο Δήμαρχος γι’ αυτό;)
Εξηγήστε μας σας παρακαλούμε πως είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό, όταν το κόστος της ετήσιας λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Βάθης δεν ξεπερνάει  τις 4.000 με βία 5.000 ευρώ, να είναι πιο συμφέρουσα η μετακίνηση και ταλαιπωρία των παιδιών με κόστος δεκαπλάσιο αυτού.
Κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε σ’ εσάς και σε όλους όσους είναι υπέρ των συνενώσεων Δημοτικών Σχολείων ότι: μεγάλος αριθμός μαθητών που έχει αποφοιτήσει από ολιγοθέσια σχολεία έχουν εισαχθεί σε ανώτερες και ανώτατες σχολές, έχουν αριστεύσει και η φοίτηση τους στα ολιγοθέσια σχολεία δεν έχει σταθεί εμπόδιο στη ζωή τους, στην καριέρα τους και στο μέλλον τους. Το πιο λαμπρό παράδειγμα εσείς και η σταδιοδρομία σας.

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
Δημοτικού Σχολείου Βάθης

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιτλος: Επιστολή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δημ. Σχολείου Βάθης