Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022, 7:18:36 πμ
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 21:09

12 εκ. για απαλλοτριώσεις για τη διάνοιξη της Μ. Ψελλού στο Σταθμό Νέας Ελβετίας του μετρό

Δώδεκα εκατομμύρια ευρώ καταβλήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών στο δήμο Θεσσαλονίκης για απαλλοτριλώσεις, που αφορούν τη διάνοιξη της οδού Μιχαήλ Ψελλού, στο σταθμό Νέας Ελβετίας του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης

Στο εργοτάξιο βρέθηκαν το απόγευμα για να επιθεωρήσουν την πρόοδο των εργασιών ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ΣτέλιοςΠέτσας, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη ΘεσσαλονίκηΜαρίαΑντωνίου.

Η διάνοιξη της οδού Ψελλού θα συνοδευτεί από τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου πάνω από το σταθμό του μετρό, με τρόπο ώστε η ανάπλαση να εξυπηρετήσει μια σειρά από λειτουργίες και δράσεις που θα αναβαθμίσουν, όχι μόνο το συγκοινωνιακό έργο, αλλά και την ποιότητα ζωής στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εισόδου της πόλης.

Την παρουσίαση έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος, ενώ παραβρέθηκαν στελέχη του ΟΣΕΘ, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος ΙωάννηςΚαλογερούδης, ο διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Τόσκας και το μέλος της διοίκησης, ΦρυγαλιαΠαπαγεωργίου.

Θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα προκειμένου να γίνει χώρος αναψυχής, πάρκων, ποδηλατόδρομοι, σταθμός μετεπιβίβασης, πάρκινγκ, όλα αυτά τα οποία θα θέλαμε να έχει ένας σύγχρονος σταθμός, αλλά και μια περιοχή πιο φιλική στους κατοίκους και στους επισκέπτες“, δήλωσε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: “Πραγματικά χαιρόμαστε, λοιπόν, που αυτή η ομαδική προσπάθεια έχει ένα αίσιο τέλος και ελπίζουμε μέσα σε ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα να είναι προς χρήση από όλους τους κατοίκους της περιοχής“. 

Σε ερώτηση για τη στήριξη της κυβέρνησης στους δήμους, ώστε να αντιμετωπίσουν  την ενεργειακή κρίση, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουν διατεθεί 218 εκ. ευρώ στους δήμους, όταν η εκτίμηση που είχε γίνει με την ΚΕΔΕ στην αρχή της χρονιάς υπολόγιζε το πρόσθετο ενεργειακό κόστος για τους δήμους σε περίπου 270 εκ.ευρω σε ετήσια βάση και συνέχισε:

Ήδη, το πρώτο εξάμηνο δώσαμε 218 εκ.ευρώ. Και δε θα σταματήσουμε εδώ, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε, να στεκόμαστε δίπλα στην αυτοδιοίκηση“.

Δηλώσεις Στ. Καλαφάτη, Μ. Αντωνίου, Κ. Ζέρβα

Η κυβέρνηση αποδεικνύει με πράξεις ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της“, δήλωσε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: “Σήμερα ανακοινώνουμε την ενίσχυση του δήμου με δώδεκα εκατομμύρια για απαλλοτριώσεις στο συγκεκριμένο πολύ σημαντικό έργο…Αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη εβδομάδα έχουν εγκριθεί αλλά 30 εκ.ευρω από το Ταμείο Ανάκαμψης για βελτιώσεις στο δημόσιο χώρο πάλι για το δήμο Θεσσαλονίκης, θα δει ότι πράγματι γίνονται πολλά πράγματα για τη Θεσσαλονίκη“.

Η κ. Αντωνίου επεσήμανε ότι “με εντολή του πρωθυπουργού” και με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και του δήμου και της Αττικό Μέτρο και του ΟΣΕΘ, άλλο ένα έργο προχωρά για να αποδοθεί στους πολίτες.

“Δουλέψαμε όλοι, ώστε ο τερματικός σταθμός του μετρό τα ανατολικά να γίνει ένα έργο μητροπολιτικής κλίμακας” δήλωσε ο κ. Ζέρβας και συνέχισε: “Συνεργαστηκαμε, όχι μόνο για τις απαλλοτριώσεις και τη διάνοιξη της οδού Ψελλού, αλλά για τη δημιουργια ενός πολυτροπικου σταθμού με πράσινο, πάρκα, σταθμό μετεπιβίβασης, πάρκινγκ, ποδηλατόδρομο. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι όλα αυτά έχουν μελετηθεί και βρισκόμαστε στη φάση, μετά από τις απαλλοτριώσεις, της υλοποίησης τους“. 

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες εκτίμησαν ότι το έργο της ανάπλασης στο χώρο του σταθμού του μετρό της Νέας Ελβετίας θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει αποδοθεί προς χρήση στους πολίτες προς το τέλος του επόμενου χρόνου.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: ΟΣΕΘ – Αττικό Μετρό προχωρούν σε σύμβαση συνεργασίας για τον σταθμό στη Νέα Ελβετία

Πηγή: Politic.gr