Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 9:18:13 μμ
Σάββατο, 18 Μαϊος 2024 14:21

20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: “Αθανάσιος ο Ψαλίδας: Αρχείου Λόγος” της Δρος Ελένης Κουρμαντζή

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να εντρυφούμε στα χειρόγραφα αρχεία, γιατί μέσα από αυτά μεταφερόμαστε σε άλλες εποχές, σε άλλους αιώνες», επισήμανε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επισκέπτρια καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο «Αγ.

Κύριλλος & Αγ. Μεθόδιος» στο Βελίκο Τύρνοβο της Βουλγαρίας, Ελένη Κουρμαντζή, στο πλαίσιο παρουσίασης του βιβλίου της, «Αθανάσιος ο Ψαλίδας: Αρχείου Λόγος», που πραγματοποιήθηκε στην 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

 

«Θεωρώ πολύ σημαντικό την έκδοση αυτού του τόμου, η οποία φωτίζει το έργο του κορυφαίου Νεοέλληνα διαφωτιστή. Είναι μία έκδοση που βασίζεται στα χειρόγραφα του Αθανάσιου Ψαλίδα, από το 1786 έως το 1829, περίπου 95 χειρόγραφα», σημείωσε κα Ελένη Κουρμαντζή και υπογράμμισε πως, «μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια είναι και το Ίδρυμα Ωνάση, είχαν προηγηθεί δύο αφιερώματα περί του αρχείου του Αθανασίου Ψαλίδα που ήταν ένα μέρος της διδακτορικής μου διατριβής το 1992, αλλά αυτό το οποίο έλειπε ήταν ότι δεν γνωρίζουμε το συγκεκριμένο χειρόγραφο αρχείο. Εδώ παρουσιάζεται και ο άνθρωπος με τις ευαισθησίες και την εποχή».

 

«Είμαστε πολύ περήφανοι στο Ίδρυμα Ωνάση που ολοκληρώθηκε ο τόμος του Αθανάσιου Ψαλίδα, όπου συγκεντρώνει τα σπουδαιότερα χειρόγραφα αυτού του σπουδαίου Λόγιου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, καθώς και τις σημαντικότερες εκδόσεις του», σημείωσε η Βίκυ Γεροντοπούλου, συντονίστρια της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και τόνισε πως, «είναι ένα έργο που συμπληρώνει ένα κενό και στην ερευνητική αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα ενός σπουδαίου Έλληνα. Που είχε μείνει λίγο στην αφάνεια όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρούμε ότι αυτό το βιβλίο είναι ένα σπουδαίο ερευνητικό εργαλείο που θα αξιοποιηθεί από όλους και θα φωτίσει κάποια πεδία που είναι ανεξερεύνητα στο έργο του μεγάλου διδασκάλου του γένους. Είμαστε ακόμα περήφανοι, που υποστηρίξαμε αυτό το έργο εδώ και τόσα χρόνια, αλλά και που καταφέραμε και το ολοκληρώσαμε. Ουσιαστικά από το 2018 έχουμε ξεκινήσει, αλλά το έργο της κυρίας Κουρμαντζή είναι εδώ και 10 χρόνια η έρευνά της. Είναι μια σύγχρονη λόγια του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, η οποία διδάσκει Νεοελληνικό Διαφωτισμό στα Βαλκάνια».

 

«Το βιβλίο αυτό είναι πραγματικά σημαντικό γιατί για πρώτη φορά βγαίνει όλο το αρχείο του Αθανάσιου Ψαλίδα, που αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Η καθηγήτρια κα Κουρμαντζή, το έχει αναλύσει πολύ συστηματικά. Όλα αυτά τα κείμενα, όλα αυτά τα έγγραφα τα οποία υπάρχουνε και θεωρώ ότι είναι ένα πραγματικά σημαντικό έργο», υπογράμμισε ο αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιου της Λούντα και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών Βασίλης Σαμπατακάκης.

 

Το συγκεκριμένο έργο, έγινε σε συνεργασία με την κεντρική υπηρεσία των Γενικών αρχείων του κράτους, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό μέρος των χειρόγραφων του Αθανάσιου Ψαλίδα και φυσικά με βιβλία που υπάρχουν στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη.

 

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης και για το βιβλίο μίλησαν ο καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Lund, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών Βασίλειος Σαμπατακάκης, ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας Ιωάννης Δημητρακόπουλος, ο καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος Δ.Σ. Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Χαράλαμπος Μελετιάδης και τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ Ιωάννης Κασσίδης, φιλόλογος, Βουλή των Ελλήνων.

 

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

 

Φωτογραφίες Αχιλλέας Χήρας

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr