Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, 2:41:18 μμ
Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2014 22:50

3ο συνέδριο ΔΗΜΑΡ (live): Στροφή σε ΣΥΡΙΖΑ και εκλογή Προέδρου

Τη στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επικυρώσει το 3ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς που ξεκινά σήμερα, Πέμπτη. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία, στις 7 το απόγευμα, του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη, καθώς όλα δείχνουν ότι θα ξεκαθαρίσει την επίσημη γραμμή στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.


Με δεδομένη την άρνηση βουλευτών (Ρεπούση, Πανούσης, Ξηροτύρη, Γιαννακάκη, Κυρίτσης) να ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση και σε μία προσπάθεια να ανακόψει την πορεία στελεχών της Αγίου Κωνσταντίνου προς την Κουμουνδούρου, ο Φ.Κουβέλης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα εισηγηθεί την καταψήφιση της όποιας κυβερνητικής πρότασης, συντασσόμενος ουσιαστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτική των προθέσεών του είναι η πρόσφατη δήλωσή του ότι οι πρόωρες εκλογές (αφού χωρίς τις ψήφους της ΔΗΜΑΡ η Βουλή δεν θα καταφέρει να αναδείξει νέο Πρόεδρο) ορισμένες φορές είναι μια διαδικασία «λυτρωτική».

Ο βαθμός συνεργασίας όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα θέμα που δεν έχει διευκρινιστεί, αφού στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ κυριαρχούν δύο θέσεις: η μία θέλει άμεση και προεκλογική συνεργασία με την Κουμουνδούρου, ενώ ο Φ.Κουβέλης επιθυμεί να συνεργασία χωρίς να εκχωρηθούν «η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια» του κόμματος.

Σύμφωνα με τα Νέα, τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπήσει στο Συνέδριο ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος θα κάνει ανοίγματα προς τη ΔΗΜΑΡ, θα πει ότι ουσιαστικά τα δύο κόμματα δεν έχουν να χωρίσουν πολλά πράγματα και θα ταχθεί υπέρ της συνεργασίας. Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου δεν βλέπουν ότι μια συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα το διάστημα που μεσολαβεί έως τις εκλογές.

Άλλωστε, αυτό που θεωρητικά θα εξυπηρετούσε τη ΔΗΜΑΡ, δηλαδή η κάθοδός της με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό ψηφοδέλτιο προκειμένου να διασφαλιστεί και η είσοδός της στη Βουλή, είναι ένα σενάριο που δεν συμβαδίζει με τα εκλογικά σενάρια της Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιζητεί την αυτοδυναμία και η προεκλογική συμπόρευσή του με οποιοδήποτε άλλο κόμμα θα σήμαινε απώλεια του bonus των 50 εδρών.

«Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το Συνέδριό τους και θα δούμε, είναι νωρίς τώρα για οποιαδήποτε συζήτηση» τονίζουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: Το Βήμα