Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020, 2:51:46 πμ
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 13:12

Αλβανός: «Ο νέος πτωχευτικός κώδικας ευνοεί τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες»

Συντάκτης:

Χρήσιμες συμβουλές προς τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, έδωσε ο δικηγόρος Δημήτρης Αλβανός, μιλώντας στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι».

Με αφορμή και τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο κ. Αλβανός απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα για τα κόκκινα δάνεια αλλά και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όπως ανάφερε, μπορεί ο καθένας να πληροφορηθεί για τους πλειστηριασμούς μέσω της ειδικής ιστοσελίδας, auctions.gr , ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 75.000 πλειστηριασμοί, των οποίων ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αφορά σε κατοικίες.

Σύμφωνα με τον κ. Αλβανό, η κυβέρνηση έχει φέρει μια καινούργια διαδικτυακή πλατφόρμα, ένα νομοσχέδιο, γέφυρα μέχρι το νέο πτωχευτικό, η οποία ισχύει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

«Αυτή επιδοτεί τη δόση. Είναι κυρίως για αυτούς οι οποίοι ήτανε συνεπείς δανειολήπτες, ή δεν πλήρωναν λόγω κορονοϊού και αν συμφωνεί η τράπεζα μπορεί να επιδοτήσει και κάποιους δανειολήπτες οι οποίοι χρωστούσαν και πριν τον κορονοϊό.

Μέχρι τώρα υπήρχε ένα καθεστώς το οποίο ήτανε πολύ σκληρό στον δανειολήπτη. Με την έννοια ότι αν βγει μια διαταγή πληρωμής γεννάει τόκους για 20 χρόνια. Οπότε ήρθε αυτή η κυβέρνηση και είπε: ενσωματώνω κοινοτική οδηγία και φέρνω ιδιωτική πτώχευση. Δηλαδή, όπως πτωχεύουν οι εταιρείες και οι έμποροι, θα μπορούν να πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα».

Υπάρχουν καλά και κακά νέα για τους δανειολήπτες

«Τα καλά νέα είναι ότι για δυο με τρία χρόνια θα πληρώνεις ένα ποσό και μετά θα μηδενίζονται τα χρέη σου και θα εμφανίζεσαι καθαρός. Τα άσχημα νέα είναι ότι, θα σου τα παίρνουν όλα εκτός από την πρώτη κατοικία υπο κάποιες προϋποθέσεις την οποία ουσιαστικά θα την νοικιάζεις για κάποια χρόνια (3, 12, ή για 16).

Δεν θα έχεις κανένα ακατάσχετο όπως ισχύει τώρα και γενικά για την συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών, δεν θα είναι καλό αυτό το νομοσχέδιο. Ουσιαστικά βολεύει τις τράπεζες, αφού η νέα διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης θα γίνει πολύ πιο εύκολη».

Οι δανειολήπτες σε Ελβετικό φράγκο δεν καλύπτονται

Για όσους είναι κάτοχοι στεγαστικού δανείου σε Ελβετικό φράγκο, θα πρέπει να ακολουθήσουν τη συνήθη νομική οδό, όπως είπε ο κ. Αλβανός, καθώς θεωρείται πως έχουν επενδύσει σε ξένο νόμισμα και δεν θεωρούνται απλοί δανειολήπτες σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου του Λουξεμβούργου.

Θα πρέπει κάποια στιγμή να χάσουν και οι τράπεζες

«Λόγω κορονοϊού, ετοιμάζεται νέα κατηγορία κόκκινων δανείων, γιατί από τον χειμώνα και μετά όλοι αυτή η χασούρα στο ΑΕΠ, όλη αυτή η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας, θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις. Δεν γίνεται οι τράπεζες να βγούνε απ’ έξω από αυτόν τον χορό της οικονομικής ύφεσης», κατέληξε ο κ. Αλβανός.

Ακούστε εδώ τις συμβουλές του κ. Αλβανού στον Flash 99.4

Διαβάστε επίσης:

Χαρδαλιάς: Σε κατάσταση “ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας” περιοχές σε Δ. Ελλάδα – Πελοπόννησο που θα πλήξει ο “Ιανός”

Πηγή: Politic.gr