Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024, 2:26:35 μμ
Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 08:50

Αθήνα και Αγκυρα θέλουν επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό

Το Κυπριακό, το οποίο παραμένει το «κλειδί» για την εξομάλυνση του συνόλου των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μονοπώλησε σχεδόν το σύνολο των συνομιλιών που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου στο πλαίσιο του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας.

Στην συνάντηση αυτή παρεβρέθησαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και οι Γενικοί Γραμματείς των δύο υπουργείων Εξωτερικών, Αναστάσιος Μητσιάλης και Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Από τις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της συνάντησης σε τούρκους δημοσιογράφους ο κ. Νταβούτογλου αλλά και από ανώτερες διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκύπτει ότι η Αθήνα και η Άγκυρα συμφωνούν στην εκτίμηση τους για άμεση επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό που έχουν σταματήσει λόγω της προκλητικής παρουσίας του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Για τον λόγο αυτό, οι δύο ΓΓ των υπουργείων Εξωτερικών θα αναλάβουν να διευκρινίσουν έτι περαιτέρω λεπτομέρειες μίας συμβιβαστικής φόρμουλας για την αποκλιμάκωση. Ελληνική διπλωματική πηγή έκανε λόγο για «επιβεβαίωση των σημείων συγκλίσεων» που επιτεύχθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση των κκ. Τσαβούσογλου και Βενιζέλου στην Άγκυρα πριν από μία εβδομάδα χωρίς ωστόσο να προβεί σε περισσότερες διευκρινίσεις.

Στο επιχειρηματικό φόρουμ που ακολούθησε τη συνάντηση Σαμαρά – Νταβούτογλου, ο τούρκος Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να εκμεταλλευθούν από κοινού το φυσικό αέριο, που μπορεί να αποτελέσει «γέφυρα ειρήνης». Η Τουρκία, πρόσθεσε, μπορεί να γίνει η οδός διέλευσης του αερίου που στη συνέχεια μέσω και Ελλάδος μπορεί να μεταφερθεί στην ευρωπαϊκή αγορά. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η πολιτική σταθερότητα, η καλή γειτονία και η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητοι πυλώνες για την εμπορική και οικονομική συνεργασία. Πάντως, η Άγκυρα δίνει μεγάλη έμφαση στη διμερή οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τον τούρκο Πρωθυπουργό συνοδεύουν περί τους 200 επιχειρηματίες.

Νωρίτερα, ο κ. Νταβούτογλου είχε συνάντηση στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει η τουρκική αποστολή με τους «ψευδομουφτήδες» της Θράκης, αλλά και με τους μουσουλμάνους βουλευτές που εκλέγονται στην περιοχή. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε συνάντηση με τους Προέδρους του Συλλόγου Ιμβρίων και της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών.


Πηγή: Το Βήμα