Αποχωρήσεις
Όπως αναμενόταν, ο μέχρι τώρα αρχηγός κ. Δημήτρης Τσακνάκης ύστερα από διετή θητεία αποχώρησε και τη θέση του κατέλαβε ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας με προϋπηρεσία σε διευθύνσεις Ασφαλείας αλλά και στην ΕΥΠ, ο οποίος θεωρείται αξιωματικός με σημαντικές επιτελικές ικανότητες.
Και ενώ υπήρχαν πληροφορίες για διελκυνστίδα του του μέχρι τώρα επιθεωρητή Βόρειας Ελλάδας (με πολυετή θητεία και στην Ασφάλεια Αττικής) κ. Δημήτρη Σοφιού, ο οποίος φέρεται να είχε και την προτίμηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικού «εταίρου» κ. Πάνου Καμμένου, του μέχρι χθες υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Μανώλη Κατριαδάκη, που είχε διαρκή ενασχόληση με τα θέματα αλλοδαπών, και του επιθεωρητή Νότιας Ελλάδας κ. Κώστα Μιχαιρίνα (με σημαντική παρουσία στη ΓΑΔΑ, σε υπηρεσίες ασφαλείας υψηλών προσώπων και αλλού) για την καταληψη μίας νέας θέσης στο επιτελείο, τελικώς τέθηκαν όλοι εκτός Σώματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισχυρές τριβές που υπήρξαν σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο οδήγησαν στην απόφαση μίας «συνολικής αποπομπής» για λόγους ισορροπιών. Ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο ο κ. Κατριαδάκης να αναλάβει ρόλο συμβούλου του υπουργού κ. Νίκου Τόσκα σε θέματα μετανάστευσης και προσφυγικού.
Το επιτελείο
Τη θέση του υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβε ο μέχρι σήμερα «αττικάρχης» κ. Γιάννης Διαμαντόπουλος, με σημαντική παρουσία σε διάφορες αστυνομικές διευθύνσεις (Βορειοανατολικής Αττικής, Πειραιά) και ο οποίος είχε χειρισθεί τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών στο Λεκανοπέδιο.
Θέσεις στο επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ. αναλαμβάνουν εκτός των κκ. Ανδρικόπουλου και Καραμαλάκη η κυρία Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της ΕΛ.ΑΣ. που καταλαμβάνει μία τόσο σημαντική θέση. Η κυρία Τσιριγώτη, που είχε διατελέσει και «σύνδεσμος» της ΕΛ.ΑΣ. σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αστυνομικής Συνεργασίας και τον τελευταίο χρόνο σήκωνε το βαρύ φορτίο διαχείρισης του προσφυγικού αλλά και των επαφών με ξένες αρχές Ασφαλείας και διεθνείς φορείς για θέματα μετανάστευσης.
Ωστόσο εντυπωσιάζει ότι λόγω αυτών των μετακινήσεων τέθηκαν εκτός ΕΛ.ΑΣ., ανάμεσα στους άλλους, ο κ. Δημήτρης Γεωργατζής, με συνδικαλιστική παρουσία και σημαντικές επιτυχίες στην προηγούμενη θητεία του στην Ασφάλεια Αττικής, αλλά και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Κωσταντίνος Κυριακόπουλος, που είχε χειρισθεί σοβαρές υποθέσεις εγκληματικών ενεργειών στην περιφέρειά του, όπως και άλλα αστυνομικά ζητήματα. Τη θέση του «αττικάρχη», σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει ο υποστράτηγος κ. Χρήστος Δραγατάκης, χωρίς να αποκλείεται καποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.
Από την ΕΛ.ΑΣ. αποχωρεί, τέλος, και ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων κ. Δημήτρης Παπαναγιώτου, με θητεία και σε άλλες υπηρεσίες. Την περίοδο της παρουσίας του τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια διεκπεραίωσαν σημαντικές υποθέσεις, όπως το σχέδιο «Γοργοπόταμος» ποινικών και αντιεξουσιαστών εναντίον των φυλακών Κορυδαλλού, τις γιάφκες ενόπλων σε Φθιώτιδα και Θεσσαλία, και άλλες υποθέσεις.
Πηγή: Το Βήμα



