Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022, 1:35:48 πμ
Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 15:49

Δημήτρης Κούβελας: «Θέλουμε τη Δικαιοσύνη πραγματικό καταφύγιο των αδυνάμων»

Συντάκτης:

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας

«Στην κορυφή της θεσμικής πυραμίδας βρίσκεται η δικαιοσύνη και η ανάγκη θεσμοθέτησης ενός νομοθετικού πλαισίου, απολύτως συμβατού με τις σύγχρονες ανάγκες ενός ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

Ήρθε η ώρα η δικαιοσύνη να αποτελέσει στην πράξη το πραγματικό καταφύγιο των αδυνάμων». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών.

Σύμφωνα με τον κ. Κούβελα, μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου μπαίνουν οι βάσεις για να αντιμετωπιστούν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, πολλές και διαχρονικές παθογένειες στο χώρο της δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, οργανώνονται καλύτερα και ορθολογικότερα τα δικαστήρια της χώρας, ενισχύεται ο ρόλος των δικαστικών λειτουργών και διαφυλάσσεται το κύρος τους. Εισάγονται για πρώτη φορά, ολοκληρωμένοι κανόνες Επιθεώρησης, τόσο των δικαστηρίων και των διευθύνσεων, όσο και όλων των δικαστικών λειτουργών, ενώ ενισχύονται τα προγράμματα επιμόρφωσης των δικαστών.

«Συμβάλλουμε στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και τον επαρκή έλεγχο του σπουδαίου έργου των δικαστών. Προχωρούμε στην άμεση εισαγωγή των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και του συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice), στις έδρες κάθε Περιφέρειας. Ενισχύουμε το σύστημα επιθεώρησης των δικαστών και δίνουμε πραγματικό νόημα στο τρίπτυχο Αποδοτικότητα – Αξιολόγηση – Λογοδοσία» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης.

Ο Δημήτρης Κούβελας εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Καταψηφίζετε ένα νομοσχέδιο  που βασίζεται σε σημαντικό ποσοστό σε δουλειά που ξεκίνησε το 2017, επί των ημερών σας. Επομένως, μπορούμε να πούμε στους πολίτες που μας παρακολουθούν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος στην επιθεώρηση των λειτουργών της δικαιοσύνης, στην αξιολόγηση και επιμόρφωση των άξιων δικαστών, στην επιλογή κριτηρίων για την οργάνωση των δικαστηρίων της χώρας μας, στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και νέων μορφών τεχνολογίας στα δικαστήρια. Αν δεν είναι η στάση σας η επιτομή του λαϊκισμού, τότε τι μπορεί να είναι;».

«Εμπλουτίζουμε το επίπεδο κατάρτισης του σύγχρονου δικαστή και θωρακίζουμε αξιοκρατικά το σύστημα αξιολόγησής του. Διαφωνεί κάποιος, ότι η μεγαλύτερη παθογένεια είναι ο πραγματικός χρόνος απονομής της δικαιοσύνης; Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Όποιος σκόπιμα εθελοτυφλεί μπροστά στην ανάγκη μίας ολιστικής μεταρρύθμισης στο χώρο της δικαιοσύνης, είναι πολιτικά συνένοχος», υποστήριξε ο κ. Κούβελας.

«Ως μάχιμος δικηγόρος Θεσσαλονίκης γνωρίζω πολύ καλά πόσο θα συνδράμει στην καθημερινή δικαστηριακή πρακτική το παρόν σχέδιο νόμου. Ως κεντρικό πυρήνα αυτής της ολιστικής μεταρρύθμισης στο χώρο της Δικαιοσύνης, θέτουμε τη διαφύλαξη και τον εμπλουτισμό των αρχών του κράτους δικαίου. Το οφείλουμε στον άξιο δικαστή, στον ακούραστο δικαστικό υπάλληλο, στον διαρκώς μαχόμενο δικηγόρο και τελικά στους ίδιους τους πολίτες», είπε καταλήγοντας την ομιλία του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας.

Δείτε επίσης: Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Τα τεχνικά έργα “εκ του προχείρου” εκθέτουν τον αντιδήμαρχο

Πηγή: Politic.gr