Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 8:09:56 μμ
Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023 21:02

Εξαγγελία Μητσοτάκη: Ξεπαγώνουν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012

«Για μια ακόμα χρόνια η Θεσσαλονίκη γίνεται αφετηρία νέας διαδρομής. Η φετινή έκθεση διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας. Θα ήθελα η εισαγωγή να επικεντρώνονταν στην τεράστια επιτυχία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες από το βήμα της ΔΕΘ.

«Τα γεγονότα με καλούν να ξεκινήσω διαφορετικά», συνέχισε σημειώνοντας ότι ο τόπος γνώρισε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά και τη μεγαλύτερη πλημμύρα.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως ό,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί, καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι «θα κάνουμε τα πάντα ώστε η άνιση μάχη με την κλιματική κρίση να μην είναι μια μάχη χαμένη».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι και στη Θεσσαλία και στον Έβρο άκουσε την οργή των πολιτών και διαπίστωσε πόσο δύσκολα εξηγείται σε κάποιον που έχασε το σπίτι του ότι έπεσαν 8 δισ. τόνοι νερού.

«Είδα ξανά και τις δύο όψεις του κράτους μας. Τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και τη συχνή μετάθεση ευθυνών. Ειδα συντονισμό και ηρωισμό στο πεδίο που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους», υπογράμμισε και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, όσους πάλεψαν μέσα στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές.

«Απέδειξαν ότι ο καθρέφτης της σημερινής Ελλαδος δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά», υπογράμμισε.

Η Θεσσαλία σηκώνει στην πλάτες της παθογένειες πολλών δεκαετιών στη διαχείριση των υδάτων της – Συγκροτείται οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας

«Όλοι αυτοί δεν θα αποσυρθούν ποτέ από τη δική τους λάσπη. Δικός μας εχθρός ήταν και είναι η λάσπη της πλημμύρας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας απάντηση σε όσους, όπως είπε, επιτέθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις ή περίμεναν χαιρέκακα εκατόμβη νεκρών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρώτη μας προτεραιότητα να βοηθήσουμε τους πολίτες στις πλημμυρισμένες περιοχές, να στηρίξουμε επιχειρήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι πρώτες πληρωμές ξεκίνησαν χθες», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι εξίσου επείγουσα είναι η ανασυγκρότηση των υποδομών, ενώ υπογράμμισε ότι η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες της παθογένειες πολλών δεκαετιών στη διαχείριση των υδάτων της.

«Τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε σημαντικές παρεμβάσεις. Αν έγιναν σωστά θα φανεί στον απολογισμό και στην έρευνα της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε.

«Με απόφασή μου συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας υπαγόμενος στα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος», ανακοίνωσε. Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, οτι κάτι πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει στη διατήρηση των υδάτων της Θεσσαλίας.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας υποχρεώνει να τα δούμε όλα διαφορετικά. Όσοι ασφαλίζουν τα ακίνητα τους θα έχουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ. Η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί υποχρεωτική. Καιρός να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κατοικιών και επιχειρήσεων. Το κράτος και πάλι θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. Έχω δημιουργήσει ήδη ειδικό αποθεματικό που θα φτάσει τα 600 εκατ. Τα πρόσθετα 300 εκατ. θα προέλθουν από την αύξηση του τέλους διαμονής ιδίως στα πολύ ακριβά ξενοδοχεία», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι η ίδια κινητοποίηση θα γίνει και στον Έβρο, ενώ τόνισε οτι η επέκταση του φράχτη συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί.

Σε ο,τι αφορά την Πολιτική Προστασία και το πρόγραμμα «Αιγίς» είπε ότι αναμένει γρήγορους ρυθμούς στην εκτέλεση του. «Η συστηματική συνεργασία Πολιτικής Προστασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος με συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Σε μια χώρα η οποία δαπανά 3% του ΑΕΠ για τις Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τις αξιοποιεί όταν αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές και αυτό θα γίνεται στο εξής», υπογράμμισε.

Ποτε δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα κι αν φαίνονταν

Ο κ. Μητσοτάκης ειπε οτι ποτέ δεν κρύφτηκε, ποτέ δεν διεκδίκησε το αλάθητο και ποτε δεν υποχώρησε στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα κι αν φαίνονταν. «Το ίδιο θα κάνω και τώρα», τόνισε. «Εμείς πρέπει να χτίσουμε το θαύμα της χώρας μας. Και κάθε φορά που πέφτουμε, εμείς να σηκωνόμαστε ακόμα πιο δυνατοί. Το έχουμε αποδείξει, θα το αποδείξουμε ξανά», συμπλήρωσε.

Είπε, επιπλέον, ότι το 41% της κάλπης δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμό ή άλλοθι αλαζονείας. «Πρώτος εγώ θέλω να τρέξουμε πιο γρήγορα. Και σε όσους καλόπιστα σχολιάζουν ότι δεν ξεκινήσαμε καλά, απαντώ ότι θα κερδίσουμε τον πόλεμο. Ο τόπος μας κλείνει λογαριασμούς με το παρελθόν», υπογράμμισε.

«Η επόμενη τετραετία θα είναι περίοδος επένδυσης στο αύριο της χώρας» – Το market pass θα συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου στη Θεσσαλία και τον Έβρο

«Δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν θα επιτρέψω ποτέ να ζήσουμε ξανά το τραύμα μια χρεοκοπίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κατάργησε τα εμπόδια στην ψήφο των αποδήμων, αύξησε μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τώρα σειρά έχουν μεγάλες αλλαγές.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχουμε τώρα το Ταμείο Ανάκαμψης και την επενδυτική βαθμίδα που η κυβέρνηση πέτυχε.

«Η επόμενη τετραετία θα είναι περίοδος επένδυσης στο αύριο της χώρας, στη δημιουργία πλούτου. Να γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση για καιρό ακόμα θα στοχοποιείται αυτόματα για όποια αστοχία. Όσοι ασκούν κριτική ας αφιερώσουν λίγο από τη σκέψη τους σε όσους είναι στην αρένα. Να το δουν οι διάφοροι αυτόκλητοι πυροσβέστες του καναπέ, οι μεταρρυθμιστές της φακής», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτές κάνω», ανέφερε σημειώνοντας ότι ήδη το 50% του προγράμματος της κυβέρνησης στην οικονομία έχει υλοποιηθεί.

«Ο υπουργός Ανάπτυξης θα ανακοινώσει νέα μέτρα για να συγκρατηθούν οι τιμές. Ο πόλεμος της ακρίβειας θα είναι διαρκής τους επόμενους μήνες. Το market pass θα συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου μόνο στη Θεσσαλία και τον Έβρο», υπογράμμισε και τόνισε πως είναι αδιαπραγμάτευτος ο στόχος να έχει η χώρα 0,7% πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου.

Μίλησε επίσης, μεταξύ άλλων, για το youthpass, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τις αυξήσεις των συνταξιούχων και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο.

Δείτε επίσης: Έπεσε αεροσκάφος και σκότωσε 5χρονο κοριτσάκι στην Ιταλία

Πηγή: Politic.gr