Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 4:57:11 πμ
Πέμπτη, 30 Μαϊος 2024 14:27

Ενημέρωση για μορφές της παιδικής κακοποίησης και τις επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία των παιδιών σε ημερίδα της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας

Η σημασία της πρόληψης για την προστασία του παιδιού απέναντι σε κάθε μορφή κακοποιητικής συμπεριφοράς αλλά και οι τρόποι αναγνώρισης, διαχείρισης και διερεύνησης περιστατικών παιδικής κακοποίησης παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ημερίδας, την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ημερίδα με θέμα την παιδική κακοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας, στο πλαίσιο του θεσμού του κοινωνικού συμβούλου.

Εξειδικευμένοι επιστήμονες ενημέρωσαν ολιστικά για τις μορφές και τις επιπτώσεις της παιδικής κακοποίησης, αλλά και για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας απέναντι στα παιδιά σε μια ημερίδα που είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και την παρακολούθησαν οι υπεύθυνοι παιδικής προστασίας των δομών παιδικής κοινωνικής μέριμνας όπως και οι υπεύθυνοι κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και παιδικών σταθμών από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

«Το ζήτημα της παιδικής κακοποίησης μας προκαλεί προβληματισμό και ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς το τελευταίο διάστημα βλέπουμε τα περιστατικά βίας με θύματα παιδιά να αυξάνονται. Το φαινόμενο της κακοποίησης, είτε πρόκειται για σωματική, συναισθηματική και σεξουαλική βία είτε για εκμετάλλευση ή παραμέληση και έκθεση σε κίνδυνο, έχει σοβαρές -συχνά δραματικές- επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του παιδιού, που επηρεάζουν καθοριστικά και την ενήλικη ζωή του. Είναι, δηλαδή, μια ανοιχτή πληγή για τα θύματα και, ταυτόχρονα, ένα τραύμα για την ίδια την κοινωνία και ως τέτοιο οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου.

[φωτογραφία αρχείου]
©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr