Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024, 8:51:24 πμ
Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014 08:50

Η επιτυχία των stress tests επιχείρημα για πολιτική αντεπίθεση της κυβέρνησης

«Πρέπει να επαγρυπνούμε και όχι να εφησυχάζουμε» είναι το βασικό μήνυμα έμπειρων οικονομολόγων της ευρωζώνης μετά την ολοκλήρωση των stress test. Εν μέσω αυτού του μηνύματος – σύσταση, καθώς η εν λόγω διαδικασία δεν αποτελεί και πανάκεια σε ένα ασθενές ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, η ελληνική δικομματική κυβέρνηση επιχειρεί την πολιτική της αντεπίθεση.

Ήδη, από το Μέγαρο Μαξίμου και την Χαρ. Τρικούπη αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών για να «πατήσει» σε πιο στέρεες, γι’ αυτούς, βάσεις, το κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα, ότι η Ελλάδα βρίσκεται μετά από τεσσεράμιση χρόνια, όλο και πιο κοντά στην έξοδο από το μνημόνιο.

Για τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ήταν ένα ακόμα εμπόδιο που πέρασε ο δικομματικός συνασπισμός στην πορεία προς την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου του 2015 με τον ενδιάμεσο σημαντικό σταθμό της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 18 Δεκεμβρίου.

Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι αναμένουν να δουν τις επόμενες ημέρες και τις έμμεσες επιπτώσεις των τεστ και την επίδρασή τους στο πολιτικό σκηνικό, ενώ έχουν μπροστά τους την κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα, την προσπάθεια για την δημιουργία της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης και της συμφωνίας για το χρέος.

Ο βασικός στόχος τους είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας έως τις 20 Νοεμβρίου, ενώ προβλέπεται από έμπειρους παράγοντες ότι θα τεθεί στο τραπέζι και το «μαξιλάρι» των 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.).

Αντικείμενο συζήτησης ενδέχεται να είναι το συγκεκριμένο πόσο και κυρίως _λόγω των ενστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας_ της προοπτικής να χρησιμοποιηθεί, λόγω των περιορισμένων έως μηδενικών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, για δημοσιονομικούς σκοπούς και συγκεκριμένα, προς ελάφρυνση του χρέους.

Η κυβέρνηση παρασκηνιακά προσπαθεί, εδώ και καιρό, να εξασφαλίσει το «πράσινο φως», ώστε το πόσο των 11 δισ. ευρώ που αποτελεί ένα σημαντικό «κουμπαρά» να δύναται να το αξιοποιήσει κατά το δοκούν, μια κίνηση όμως που χρειάζεται και την σύμφωνη γνώμη των θεσμικών πιστωτών.

Ο άλλος βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των stress tests, να ανοίξουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης από τις τράπεζες προς την πραγματική οικονομία και να ενισχυθούν υγιείς παραγωγικές και επενδυτικές προσπάθειες, ώστε να αρχίσει να γυρίζει ο οικονομικός τροχός.

Η προσοχή της δικομματικής κυβέρνησης επικεντρώνεται από εδώ και στο εξής στην ομαλή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ώστε να υπάρξει και θετική αξιολόγηση και στην δημιουργία της υβριδικής προληπτικής γραμμής στήριξης.

Σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση με την τρόικα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μετατεθεί η όποια συζήτηση για το ασφαλιστικό μετά την προεδρική εκλογή και θεωρείται αναπόφευκτη η συζήτηση και άρα η επίτευξη συμφωνίας, έστω και με μικρές υποχωρήσεις, σε άλλα θέματα, όπως τις αλλαγές στα εργασιακά (lock out, συνδικαλιστικό νόμο και ομαδικές απολύσεις), τις τελικές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση η συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης να έχει χαρακτηριστικά «μνημονίου», καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πλήξει καίρια το κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα περί τέλους της μνημονιακής εποχής.

Και οι δυο κυβερνητικοί εταίροι αναγνωρίζουν ότι εάν δεν διαμορφωθεί ευνοϊκό κλίμα στην οικονομία και στην κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει και θετικό περιβάλλον για την ευόδωση της κυβερνητικής προσπάθειας για τη συγκρότηση της προεδρικής εκλογής.

Παράλληλα θα επιδιωχθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου να υπάρξει και συμφωνία για το χρέος, η οποία και θα αποτελέσει, εάν επιτευχθεί και μοχλό για την επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας και σε αντίθετη περίπτωση θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού στις κάλπες που θα στηθούν τον Μάρτιο του 2015.


Πηγή: Το Βήμα