espa pkm

Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2025, 4:22:42 μμ
Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2025 15:52

Η γυναικεία φύση αποκαλύπτεται στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ με το θέμα του «Κάλλους»

Στην οδό Καρόλου Ντηλ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου το βλέμμα του περαστικού συναντά απρόσμενα την τέχνη μέσα από τις γυάλινες προθήκες των Βιτρίνων Τέχνης του ΟΤΕ, μια νέα έκθεση έρχεται να υμνήσει τη γυναικεία φύση και τη διαχρονική της δύναμη.

Με τίτλο «Κάλλος», η έκθεση προτείνει μια σύγχρονη ανάγνωση της έννοιας της ομορφιάς, όχι ως εξιδανίκευση αλλά ως αλήθεια, εκείνη που αναδύεται από το φως, τις σκιές και τη βαθιά εσωτερική κίνηση της ψυχής.

Τα έργα των Χρύσα Μπεκιάρη, Αγγελικής Παπαδοπούλου και Θάλειας Μπελντεμίρη συνθέτουν έναν πολυεπίπεδο εικαστικό διάλογο γύρω από τη γυναικεία ταυτότητα, τη μνήμη, τη σχέση με τη φύση και την ύλη. Κάθε δημιουργός καταθέτει τη δική της εκδοχή του κάλλους: εύθραυστο ή σιωπηλό, δυναμικό ή υπόγεια ανθεκτικό, όμως πάντοτε αυθεντικό.

Στην πρώτη βιτρίνα, η Χρυσή Μπεκιάρη παρουσιάζει τρία γυναικεία σώματα σχεδιασμένα με μικτή τεχνική. Οι μορφές της γεννιούνται από επίπεδα σχήματα που επιμηκύνονται, παραμορφώνονται ή επαναλαμβάνονται, δημιουργώντας μια αίσθηση «χαοτικής αρμονίας». Όπως επισημαίνει η εικονογραφική λογική του έργου, το γυναικείο σώμα δεν αντιμετωπίζεται ως ιδεατό σύμβολο, αλλά ως εφήμερο δοχείο που φέρει μέσα του το πνεύμα και τις εμπειρίες της καθημερινότητας.

Δίπλα, η κεραμίστρια Αγγελική Παπαδοπούλου συστήνει στο κοινό την ενότητα «Πολύτιμη γη». Με βαθιά γνώση του πηλού και της φυσικής του ενέργειας, δημιουργεί κοσμήματα, πυξίδες και μια ειδικά σχεδιασμένη τρίμετρη κεραμική εγκατάσταση για τις Βιτρίνες. Τα έργα της μοιάζουν να ανασαίνουν μαζί με τη γη που τα γέννησε, συνδέοντας το ανθρώπινο βλέμμα με την αρχέγονη ύλη.

Στη συνέχεια, το βλέμμα συναντά τις γυναικείες μορφές της Θάλειας Μπελντεμίρη, που μοιάζουν να ξεπροβάλλουν από τη σιωπή του πηλού. Απαλές αλλά μεστές νοήματος, οι φιγούρες της κουβαλούν μνήμες και βιώματα, αποπνέοντας ταυτόχρονα μια αίσθηση μετάβασης.

Μέσα από τις τρεις αυτές διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές προσεγγίσεις, η έκθεση «Κάλλος» αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η γυναικεία δημιουργικότητα συναντά την ύλη και μετατρέπει το προσωπικό βίωμα σε καθολική αισθητική εμπειρία. Την επιμέλεια στις Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ έχει ο Γιάννης Αργυριάδης.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Politic.gr