Quantcast
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023, 6:11:47 μμ
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 12:31

Κ. Νοτοπούλου στην politic: «Μια προοδευτική κυβέρνηση με τον Α. Τσίπρα πρωθυπουργό θα αποκαταστήσει τις αδικίες» (vid)

Οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις «τρέχουν» και η χώρα δείχνει να έχει μπει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Εδώ και αρκετές μέρες κυκλοφορεί πολύ έντονα η φημολογία ότι θα προκηρυχθούν εκλογές το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βλέπει την «ψαλίδα» να έχει «ανοίξει» ξανά από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ ταυτόχρονα η αξιωματική αντιπολίτευση, παρουσιάζεται βέβαιη ότι θα επικρατήσει στις εκλογές και κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θέλει να «αποδράσει» προκηρύσσοντας πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Συνέντευξη: Δημήτρης Κετικίδης

Κάμερα/ Επιμέλεια βίντεο: Βασίλης Δημόκας

Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» κ. Κατερίνα Νοτοπούλου μίλησε αποκλειστικά στην κάμερα της politic για αρκετά «καυτά» θέματα όπως η εκλογολογία, τα μετεκλογικά σενάρια, οι συνθήκες εργασίας στον τουρισμό και όχι μόνο.

Για τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε περίπτωση που καταφέρει να κερδίσει στις επόμενες εκλογές είπε:

«Ο πρωθυπουργός δεν έχει ούτε το χώρο ούτε το χρόνο να συνεχίσει να κοροϊδεύει τους Έλληνες πολίτες. Είναι προφανές πως ψάχνει να βρει τον τρόπο που θα προσφύγει στις κάλπες πρόωρα σε αντίθεση με τα ψέματα που έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει καλλιεργήσει πάρα πολλά αδιέξοδα στην οικονομία και στην κοινωνία και γι’ αυτό αναζητά ένα σωσίβιο ακόμα και στην αντιπολίτευση. Μας κατηγορεί ότι εξαιτίας της αντιπολίτευσης που ασκούμε θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ο τόπος.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο τόπος θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές επειδή δεν αντέχει άλλο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι 60% πάνω συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, η ακρίβεια, η φτώχια και η ανεργία καλπάζουν και ταλαιπωρούν τους πολίτες. Εμείς με μια προοδευτική διακυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό θα έρθουμε να αποκαταστήσουμε όλες αυτές τις αδικίες.

Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η κοινωνική συνοχή, η αντοχή του Έλληνα πολίτη, του νοικοκυριού, της μικρομεσαίας επιχείρησης, αλλά και η επιβίωση των πολιτών. Πρέπει να αποκατασταθούν κάποιες αδικίες όπως μια σειρά από νομοσχέδια που ήταν εγκλήματα απέναντι στον ελληνικό λαό αλλά απέναντι και στην ίδια τη Δημοκρατία, δηλαδή ο νόμος Θεοδωρικάκου, η αστυνομία στα Πανεπιστήμια, και η ρήτρα αναπροσαρμογής. Όλα αυτά θα πρέπει να καταργηθούν και να αξιοποιηθούν το ταμείο ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ για να μπουν οι γερές βάσεις στην οικονομία μας η οποία δεν είναι και τόσο θωρακισμένη».

«Η κ. Κεραμέως απεχθάνεται το κάθε τι δημόσιο»

Για το νόμο Κεραμέως σχετικά με την εισαγωγή της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια είπε:

«Ο φοιτητής πρέπει να νιώθει απόλυτη ασφάλεια είτε είναι μέσα στο Πανεπιστήμιο είτε είναι έξω. Ως κάτοικος της Θεσσαλονίκης νιώθω κι εγώ χρόνια αυτήν την ανασφάλεια. Ποιος φοιτητής και ποιος ακαδημαϊκός όμως νιώθει ασφαλής στο Πανεπιστήμιο με τα ΜΑΤ απέναντί του; Το αφήγημα της κυβέρνησης ήταν ότι βάζουμε την πανεπιστημιακή αστυνομία για να προστατεύσει τους φοιτητές, ωστόσο είδαμε να τους δέρνουν με μια απίστευτη αστυνομοκρατία, ωστόσο αυτοί που τα έσπαγαν στο βιολογικό έφευγαν ανενόχλητοι».

Στη συνέχεια κλήθηκε να αναπτύξει και το τι προτείνει η παράταξη ως αντίμετρο για την εξάλειψη του φαινομένου της βίας στα Πανεπιστήμια:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να ενισχυθεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο με εκπαιδευτικό προσωπικό, με πόρους, με φύλαξη η οποία θα αποφασίζεται και θα διαχειρίζεται από το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου. Εδώ έρχεται ο νόμος Κεραμέως, μιας υπουργού η οποία απεχθάνεται το κάθε τι δημόσιο, αλλά κυρίως τη δημόσια εκπαίδευση» ανέφερε μεταξύ άλλων».

Μετεκλογικά σενάρια

Τα μετεκλογικά σενάρια απασχολούν σίγουρα μεγάλη μερίδα των πολιτών με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει αναφέρει ουκ ολίγες φορές ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια προοδευτική διακυβέρνηση με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η κ. Νοτοπούλου σχολίασε τη μέθοδο της απλής αναλογικής με βάση την οποία ενδεχομένως θα προκύψει η επόμενη βουλή, αλλά και την ανάγκη που επισημαίνει με άλλα λόγια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολιτική αλλαγή λέγοντας πως «απευθύνουμε εδώ και χρόνια πρόσκληση σε όσες δυνάμεις του τόπου έχουν αποφασίσει να αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές».

«Νομίζω ότι η χώρα μας πρέπει να εκσυγχρονιστεί ως προς τους θεσμούς και την ποιότητα της Δημοκρατίας. Τα πλειοψηφικά συστήματα είδαμε ότι δε λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο, κάτι το οποίο το ζήσαμε στη χώρα μας. Χρειάζονται κυβερνήσεις προγραμματικών συμφωνιών οι οποίες θα εδράζονται σε ένα πλαίσιο συμφωνίας με βάση το πρόγραμμα, τις αρχές, τις ιδεολογίες και τις προτάσεις.

Με την απλή αναλογική που καθιερώθηκε ανοίγουμε ένα νέο τοπίο στη διακυβέρνηση της χώρας. Απευθύνουμε εδώ και χρόνια πρόσκληση σε όσες δυνάμεις του τόπου έχουν αποφασίσει να αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές. Από εκεί και πέρα και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25 αλλά και όποιο κόμμα στείλει στη βουλή ο ελληνικός λαός και αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό, θα πρέπει να αποδείξει την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητά του».

«Ο λαός θέλει να απαλλαγεί από το καθεστώς της δεξιάς»

Για το αν βλέπει φως στον ορίζοντα σχετικά με τη δημιουργία μιας κυβέρνησης με αυτήν την πολιτική ταυτότητα είπε:

«Σημασία έχει τι θέλει ο ελληνικός λαός. Αυτό που θέλει ο λαός είναι να απαλλαγεί από το καθεστώς της δεξιάς που λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα, και έχει εγκαταλείψει τους πολίτες. Οι κρίσεις πράγματι δεν ήταν μόνο ελληνικές. Γιατί όμως εδώ έχουμε την υψηλότερη τιμή ρεύματος; Γιατί δεν είδε καμία ελάφρυνση ο πολίτης; Γιατί εδώ πέθαναν πολύ περισσότεροι από κορονοϊό αναλογικά με τα κρούσματα;

Είχαμε μια κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις εμμονές της αλλά και στην αγωνία της να «φάει» το δημόσιο χρήμα. Επομένως είμαι βέβαιη ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα αναγκαστούν από τους ίδιους τους πολίτες να συνεργαστούν γιατί θέλουν μια λύση στα προβλήματά τους».

Για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να θεσπίσει νόμο ο οποίος λέει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες θα εκπροσωπούνται από ισάριθμους υποψήφιους στις εκλογές και το αν αυτό θα δημιουργήσει δυσαρέσκειες υπογράμμισε:

«Μιλάτε σε μια από τις λίγες γυναίκες του ελληνικού κοινοβουλίου που ήταν μέλος παλαιότερης κυβέρνησης. Ήμουν υποψήφια δήμαρχος και ήμουν η μοναδική ανάμεσα σε περίπου 20 υποψηφίους. Αυτό που νιώθω λοιπόν είναι το αντίθετο. Είμαι πολύ υπερήφανη που ανήκω σε αυτό το κόμμα που έκανε αυτό το μεγάλο τόλμημα να μεριμνήσει για την ισάριθμη εκπροσώπηση των φύλων».

«Έχει υποβαθμιστεί πλήρως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας»

Το γεγονός ότι υπάρχουν 50.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό φέτος, δείχνει αναμφίβολα ότι ο συγκεκριμένος κλάδος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο θέμα η κ. Νοτοπούλου είπε:

«Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Προσευχόμαστε όλοι κυριολεκτικά να πάει καλά ο τουρισμός, να έχει δουλειά ο κόσμος και να συντηρηθεί η ελληνική οικογένεια. Πολύ φοβάμαι όμως ότι δε θα γίνει αυτό, διότι πρέπει να δούμε πως μοιράζεται η τουριστική δραστηριότητα στο χώρο και το χρόνο.

Δεν πρέπει να δουλέψουν μόνο τα 5άστερα ξενοδοχεία αλλά και τα μικρά νησάκια και όχι μόνο. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του τουριστικού προϊόντος. Αυτό που μένει σε κάθε έναν από εμάς που ταξιδεύει είναι το χαμόγελο. Αυτό το χαμόγελο δε μπορεί να συντηρηθεί αν ο εργαζόμενος δεν είναι ικανοποιημένος με τη δουλειά του.

Αυτό που λέμε εμείς είναι μαζί με την υποχρεωτικότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας να υπάρξει και μια μεγάλη στήριξη στους εργαζόμενους. Σήμερα λείπουν 50.000 εργαζόμενοι γιατί στα 2,5 χρόνια πανδημίας πείνασαν οι άνθρωποι. Η κυβέρνηση τους άφησε χωρίς εποχικό επίδομα, και τα 534 ευρώ τα έδωσε πολύ αργά. Εμείς και οι συνδικαλιστές ματώσαμε για να πάρουν αυτά τα χρήματα. Πολύς κόσμος λοιπόν στράφηκε σε άλλα επαγγέλματα».

«Σήμερα έχει υποβαθμιστεί πλήρως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Ο εργαζόμενος λοιπόν αισθάνεται ανασφάλεια γιατί δεν ξέρει αν ο εργοδότης είναι καλός ή κακός. Επιμένουμε λοιπόν πάρα πολύ στη στήριξη των εργαζόμενων και αυτό είναι προς όφελος των επιχειρηματιών που λειτουργούν με υγιή τρόπο» κατέληξε.

Στην ερώτηση γιατί δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα με τις συνθήκες εργασίας στον τουρισμό όλα αυτά τα χρόνια, η κ. Νοτοπούλου απάντησε:

«Δε θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Εμείς καθιερώσαμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει αυτόματα αύξηση του κατώτατου μισθού. Ταυτόχρονα ενισχύσαμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας άρα ο εργαζόμενος ένιωθε ότι μπορούσε να προσφύγει κάπου. Τα πράγματα δεν ήταν ιδανικά. Υπάρχει σοβαρότερο πρόβλημα με τη διαμονή γιατί δεν έχει ρυθμιστεί το κομμάτι του Airbnb.

Αυτό που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σήμερα είναι κάτι εξωφρενικό και πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους. Εμείς καταθέσαμε δύο τροπολογίες με τη Μαριλίζα την Ξενογιαννακοπούλου σαν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να καλύψουμε τις ανάγκες των εργαζομένων σε συνεννόηση με τα συνδικαλιστικά τους όργανα. Η κυβέρνηση όμως τις απέρριψε διότι δεν τη νοιάζει. Δεν τους ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Τον κ. Κικίλια το νοιάζει να λέει ότι οι άνθρωποι του τουρισμού είναι η δύναμή του αλλά δεν τον νοιάζει αν αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να βγάλουν την εβδομάδα».

«Δε διοικεί ο κ. Ζέρβας»

Ως επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» κλήθηκε να κρίνει και τη μέχρι τώρα διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα εκφράζοντας την άποψη ότι «δε διοικεί».

«Σε τόσο μεγάλες κρίσεις, όπως η πανδημία που πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι στην πόλη μας επειδή δεν είχαν πρόσβαση σε ΜΕΘ, σε μια πόλη βρώμικη που έχει μεγάλο πρόβλημα στο κυκλοφοριακό, δε βλέπουμε πουθενά το δήμαρχο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποιο έργο από αυτόν. Ακύρωσε όλα αυτά που είχε κάνει ο Μπουτάρης».

«Επέτρεψε στην κυβέρνηση να ακυρώσει το διαγωνισμό για 350 λεωφορεία που είχαμε αρχίσει εμείς και είχαμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Σκεφτείτε το πώς θα ήταν να πηγαίνουν οι Θεσσαλονικείς εδώ και δύο χρόνια στη δουλειά τους με ολοκαίνουρια λεωφορεία, πράσινα, φιλικά προς το περιβάλλον στα οποία είχαμε συνυπολογίσει και τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά».

Για το αν θα είναι υποψήφια στις επόμενες δημοτικές εκλογές:

«Η υπόθεση του δήμου με αφορά προσωπικά όχι μόνο επειδή είμαι επικεφαλής παράταξης και άρα έχω εκτεθεί στη διάθεση και την επιλογή των πολιτών, αλλά γιατί πιστεύω εξαιρετικά στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι πολύ σημαντικό να απαλλαγούμε από το καθεστώς απραξίας του κ. Ζέρβα κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ενωθεί η πόλη και ο προοδευτικός κόσμος. Εγώ θα μπω σε αυτήν την προσπάθεια.

Το θέμα δεν είναι αν θα μπω μπροστά ως επικεφαλής ή από δίπλα. Είναι προσωπική μου δέσμευση να κάνουμε ότι μπορούμε για να φτιαχτεί αυτό το πλατύ δημοκρατικό σχήμα στην πόλη στο οποίο θα συμμετάσχουν οι πολίτες και θα αποφασίσουν ποιος θα το εκπροσωπεί σε επίπεδο υποψήφιου ή υποψήφιας δημάρχου».

Δείτε επίσης:Ν. Ηλιόπουλος: «Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες ότι δήθεν καταργεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής»

Πηγή: Politic.gr