Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024, 3:16:03 πμ
Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015 21:50

Κόντρα καθηγητών και ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων για τον... ΣΥΡΙΖΑ

«Πόλεμος» ανακοινώσεων ξέσπασε μεταξύ των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων (ΣΙΕΙΕ) και των εργαζόμενων εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση (ΟΙΕΛΕ), με αφορμή το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο σύνδεσμος ιδρυτών ιδιωτικών σχολείων αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εξήγγειλε τον στραγγαλισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε περίπτωση εκλογικής νίκης του».

Στην ανακοίνωση του συνδέσμου αναφέρεται ακόμη ότι «το κείμενο αυτό αντιγράφει, σχεδόν αυτολεξεί, τις παραληρηματικές συντεχνιακές θέσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ και υπόσχεται την υλοποίηση του καταστατικού σκοπού της, δηλαδή την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης!»

«Είναι ένα πρώτο βήμα προς την εφαρμογή του σοβιετικού κοινωνικού ιδεώδους που ονειρεύονται μερικοί! Γι' αυτό και αποτελεί μνημείο ειλικρίνειας των επιδιώξεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διεκδικεί τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές και το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, "η ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί παθογένεια, η οποία θα εξαλειφθεί μέσω της αναβάθμισης και ουσιαστικοποίησης της δημόσιας"» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Με άλλα λόγια κατάργηση του δικαιώματος των γονέων στην επιλογή εκπαίδευσης για τα παιδιά τους ή, στην καθομιλουμένη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει το άρθρο 14 (μόνο;) του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τονίζουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων.

Η ΟΙΕΛΕ

Από την πλευρά της με σκληρή ανακοίνωση αντέδρασε η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα ιδιωτικά σχολεία. «Δεν μας αφορά η επίθεση του ΣΙΕΙΕ στον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει στην ανακοίνωση. «Ωστόσο δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε την ταύτιση της φρασεολογίας του ΣΙΕΙΕ με την κυβερνητική προπαγάνδα τρομοκράτησης της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μην ανατραπεί η κοινωνιοκτόνος πολιτική των Μνημονίων» αναφέρεται στο κείμενο.

«Η διαφορά μας από τον ΣΙΕΙΕ μπροστά στην εκλογική διαδικασία της 25ης Ιανουαρίου είναι φανερή σε κάθε πολίτη. Η Ομοσπονδία μας έχει απευθύνει πρόσκληση σε όλα τα κόμματα και θα δημοσιεύσει τις επόμενες ημέρες αναλυτικά τις θέσεις τους για την ιδιωτική εκπαίδευση, έτσι ώστε οι συνάδελφοί μας να ενημερωθούν πλήρως και με δημοκρατικούς όρους για τις προγραμματικές δεσμεύσεις όλων των παρατάξεων για τον κλάδο μας. Αντιθέτως, ο ΣΙΕΙΕ έχει μετατραπεί σε προεκλογικό Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύοντας περίτρανα ότι αυτός -και όχι αυτοί που συστηματικά λασπώνει- αποτελεί κρατικοδίαιτη συντεχνία που τρέμει το τέλος των πολιτικών της προστατών και των προνομίων που εδώ και μια τετραετία απολαμβάνει εις βάρος χιλιάδων εκπαιδευτικών και της κοινωνίας» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Οφείλουν να αντιληφθούν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου των Ιδιοκτητών ότι το πάρτι της ασυδοσίας και της αυθαιρεσίας φθάνει στο τέλος του. Αρκετά έχει στοιχίσει στη χώρα, στη κοινωνία και στην ιδιωτική εκπαίδευση η εγκαθίδρυση ενός μεσαιωνικού καθεστώτος πλήρους αδιαφάνειας στα ιδιωτικά σχολεία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη του σημείου κινδύνου που έχουν φέρει την εκπαίδευση της χώρας άφρονες κυβερνητικοί λειτουργοί και ορισμένοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκπαίδευσης από το πάγωμα της αντιστοίχισης του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης». Και καταλήγουν ότι στόχος τους δεν είναι η κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης αλλά η νόμιμη λειτουργία της.

Πηγή: Το Βήμα