Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, 7:29:05 μμ
Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2022 10:22

Ξεπερνούν κάθε φαντασία τα αιτήματα για χρήση του δημόσιου χώρου στη Θεσσαλονίκη: Από έκθεση φιδιών έως γυρίσματα αισθησιακής ταινίας!

Τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει στην αντιδημαρχία συνολικά 487 αιτήματα

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πολίτες απευθύνονται στον δήμο Θεσσαλονίκηςέτσι ώστε να ζητήσουν άδεια για να χρησιμοποιήσουν έναν κοινόχρηστο χώρο.

«Θέλω να χρησιμοποιήσω τον κοινόχρηστο χώρο του δήμου Θεσσαλονίκης. Πού πρέπει να αποτανθώ για να λάβω την απαραίτητη άδεια;», αναρωτιούνται αρχικώς οι ενδιαφερόμενοι.

Αφού λοιπόν λάβουν τη σχετική ενημέρωση, η αντιδημαρχία Οικονομικών έρχεται αντιμέτωπη με πάρα πολλά…παράλογα αιτήματα.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η απάντηση είναι ξεκάθαρα αρνητική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προτάσεων που φτάνουν στα γραφεία είναι η άδεια που αιτήθηκε ένας πολίτης για να πραγματοποιήσει έκθεση φιδιών στην πλατεία Αριστοτέλους. Ένας άλλος ήθελε να χρησιμοποιήσει την οδό Τσιμισκή για να φωτογραφηθούν μοντέλα πάνω σε αραβικά άλογα και κάποιος τρίτος, ζήτησε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει ένα τμήμα του πάρκου της ΧΑΝΘ για να γυριστεί αισθησιακή ταινία για ένα σαββατοκύριακο.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου κ. Μιχάλης Κούπκας μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και είπε:

«Ως διαδικασία η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου προβλέπεται από την κανονιστική απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης. Παρόλα αυτά, αποτελεί συχνά πεδίο αντιπαράθεσης. Καμιά φορά όμως και γέλιου. Ευτράπελα πολλά και σε κάποιες περιπτώσεις τόσο ακραία που κι εγώ πίστευα ότι πρόκειται για φάρσα». Ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας μάλιστα, είχε δεχτεί συνολικά 487 αιτήματα.

«Κύριος, μου παρουσιάστηκε ως παραγωγός αισθησιακών ταινιών ζητώντας να παραχωρηθεί τμήμα του πάρκου της ΧΑΝΘ για τα γυρίσματα αισθησιακής ταινίας για ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο. Όταν του εξήγησα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δεκτό, πολύ ευγενικά με ευχαρίστησε και έκλεισε το τηλέφωνο», θυμάται ο κ. Κούπκας.

Όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, η περιοχή που ζητείται περισσότερο από κάθε άλλη είναι η πλατεία Αριστοτέλους. «Η συγκεκριμένη πλατεία έχει ζητηθεί για έκθεση φιδιών, για στήσιμο υπαίθριας αγοράς προϊόντων, για λούνα παρκ. Σε άλλη περίπτωση, στην οδό Τσιμισκή και εν ώρα λειτουργίας της αγοράς ζητήθηκε παραχώρηση πεζοδρομίου από εταιρία που ήθελε να κάνει φωτογράφηση μοντέλων πάνω σε αραβικά άλογα. Φανταστείτε τι θα πάθαιναν τα άλογα μέσα στην Τσιμισκή με τα κορναρίσματα, τα μηχανάκια και τους πεζούς…», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους εξορκισμούς που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη και τελέστηκαν στην πλατεία Δικαστηρίων πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου είπε:

«Στο θέμα των εξορκισμών που πήρε πολύ μεγάλη διάσταση είναι σαφές ότι άδεια από τον δήμο Θεσσαλονίκης δεν δόθηκε ποτέ. Απεναντίας ξεκαθάρισα στον εκπρόσωπο της θρησκευτικής οργάνωσης ότι δεν πρόκειται οι πλατείες της πόλης να καταστούν χώροι λατρείας και θρησκευτικών τελετουργιών και γι’ αυτό δεν θα χορηγηθεί άδεια. Παρανόμως αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τις εκδηλώσεις τους με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Χαίρομαι που η συγκεκριμένη υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης».

Σημειώνεται πως οι περισσότερες παραχωρήσεις για κοινόχρηστο χώρο αφορούν πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικά events σωματείων, συλλόγων αλλά και του ίδιου του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Ιδιωτικές εταιρίες μπορούν να νοικιάζουν δημόσιο χώρο για την εμπορική προβολή και προώθηση των προϊόντων τους με χρέωση 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανά ημέρα και αυτό αποτελεί σημαντικό έσοδο για τον δήμο. Απαγορεύεται αυστηρά η πώληση προϊόντων και υπηρεσιών στον δημόσιο χώρο παρά μόνο εάν ορίζει διαφορετικά απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ή έχει προηγηθεί διαδικασία δημοπρασίας», συμπληρώνει ο κ. Κούπκας.

Ο κ. Κούπκας δήλωσε ότι ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση ενός κοινόχρηστου χώρου διότι αποτελεί δημόσιο αγαθό και στόχος του ίδιου αλλά και των συνεργατών του είναι «πάντα να εξυπηρετούμε μέσα σε λογικά πλαίσια που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο κανέναν και δεν θα προσβάλουν την δημόσια αιδώ, αλλά και την εικόνα της ευρωπαϊκής Θεσσαλονίκης».

«Συχνά γίνομαι στόχος κριτικής για τα τραπεζοκαθίσματα που σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν τα όρια της άδειας που έχει χορηγηθεί σε σημείο που επιβαρύνουν την κίνηση των πολιτών και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας. Ωστόσο, παρά τις περιορισμένες δυνάμεις μας σε υπαλλήλους, γίνεται μια πολλή μεγάλη προσπάθεια και από το Τμήμα Ελεγκτών και από τη Δημοτική Αστυνομία για το περιορισμό του φαινομένου. Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις σε κανέναν, ούτε και έχουμε προστιμοεισπρακτική λογική. Επιτυχία για μένα, θα είναι να επιτύχουμε μια συμμόρφωση που θα αγγίζει ποσοστό άνω του 90%», προσθέτει.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Τροχαίο ατύχημα με ανατροπή αυτοκινήτου – Τραυματίστηκε ο οδηγός (vid)

Πηγή: Politic.gr