Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 5:22:44 μμ
Σάββατο, 03 Ιανουαρίου 2015 21:50

Μεγάλο χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού προετοίμαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί το μεσημέρι ή το απόγευμα της Κυριακής ο Χριστόδουλος Ξηρός ο οποίος συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ανάβυσσο. Και αυτό διότι συνεχίζονταν οι έρευνες στην ενοικιαζόμενη μονοκατοικία στην οδό Ασκληπιού και Μερκούρη, σε μια απομονωμένη περιοχή.

Το ενδιαφέρον των ερευνών στρέφεται σε δύο σημεία: στα ευρήματα της «γιάφκας», που όπως φαίνεται χρησιμοποιούσε ο καταζητούμενος δραπέτης των φυλακών Κορυδαλλού, όσο και στα πρόσωπα, τρία τουλάχιστον, που είχαν υποστηρικτικό έργο για την κάλυψή του.

Από τα ευρήματα φαίνεται, όπως έλεγαν από την πρώτη στιγμή αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και παρέθεσε «Το Βήμα», ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι των διωκτικών αρχών για όλο αυτό το διάστημα της εξαφάνισής του ότι προετοίμαζε μεγάλο εντυπωσιακό χτύπημα. Αυτή τη φορά, όπως έλεγαν οι αστυνομικοί, φαινόταν ότι θα προχωρούσε σε νέου τύπου επιθέσεις, όχι αποστολή δεμάτων-βομβών, όπως εκείνο που εντοπίστηκε στις 29 Απριλίου 2014 από αστυνομικούς του ΑΤ Ιτέας με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Φαίνεται ότι πλέον προετοίμαζε μεγάλο χτύπημα είτε με παγιδευμένο όχημα είτε με χρήση ρουκετοβόλου ενδεχομένως σε συνδυασμό με καλάσνικοφ.

Και αυτό συμπεραίνεται από τις πρώτες έρευνες στο κατάλυμα που χρησιμοποιούσε στην Ανάβυσσο καθώς βρέθηκαν ένας αντιαρματικός εκτοξευτήρας, τρεις αντιαρματικές ρουκέτες, οκτώ πολεμικά καλάσνικοφ, εκ των οποίων το ένα έχει ειδικό σκοπευτικό ελεύθερου σκοπευτή με λέιζερ, τρία πιστόλια και πυροκροτητές. Όσο για τα σακιά με την άμμο που ήταν στην αυλή, εκτιμάται από την ΕΛ.ΑΣ. ότι πιθανώς ήθελε να τα χρησιμοποιήσει στο παγιδευμένο όχημα και να σπρώξει το ωστικό κύμα από την έκρηξη προς τον συγκεκριμένο στόχο που είχε, μια τακτική που ακολουθούσε η 17Ν.

Ανάμεσα στα ευρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σχεδιαγράμματα επίθεσης σε βάρος πολιτικού - οικονομικού στόχου. Επίσης μέσα σε μεταλλικό βαρέλι λαδιού, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, βρέθηκαν 100 κιλά εκρηκτικής ύλης, αμμωνιοδυναμίτιδα ενδεχομένως με πρόσμειξη ANFO.

Όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες υπήρχαν έτοιμοι πυροκροτητές με καλωδιώσεις που θα τις τοποθετούσαν στο αυτοσχέδιο μεταλλικό στόμιο του βαρελιού είτε για την ωρολογιακή πυροδότηση είτε με τηλεχειρισμό ή κινητό τηλέφωνο.

Παράλληλα, οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν στραφεί σε τουλάχιστον τρία άτομα που έχουν βοηθήσει τον συλληφθέντα στη μεγάλη φυγή του στις 9Ιανουαρίου 2014 προσφέροντας καταλύματα εκτός Αθηνών, και εντοπίζονται μάλιστα σε Αίγιο, Λουτράκι και στην Ήπειρο.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ανάβυσσο, ένα χρόνο μετά την εξαφάνισή του ενώ είχε πάρει άδεια από τις φυλακές συνελήφθη (περισσότερα για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του αλλά και τις πληροφορίες που είχε «Το Βήμα» στο http://www.tovima.gr/society/article/?aid=664354). Οι αστυνομικοί τον οδήγησαν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Οι δικηγόροι του μετέβησαν από το απόγευμα του Σαββάτου στη ΓΑΔΑ για να τον δουν. Αξιοσημείωτο είναι ότι την Παρασκευή άδειασε η πτέρυγα των φυλακισμένων για την υπόθεση της 17Ν –μεταφέρθηκαν στις φυλακές Δομοκού– αλλά ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί στον Κορυδαλλό.


Πηγή: Το Βήμα