espa pkm

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2026, 12:31:58 πμ
Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017 21:50

Μετ΄εμποδίων Τετάρτη και Παρασκευή οι προσεγγίσεις πλοίων στον Πειραιά

Mικροπροβλήματα στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και πλοίων μεταφοράς κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά, αναμένεται να προκαλέσουν οι τετράωρες στάσεις εργασίας, που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών, για την Τετάρτη 21 Ιουνίου και την Παρασκευή 23 Ιουνίου, με αφορμή τις νέες απαιτούμενες προδιαγραφές για τη χρήση ρυμουλκών στις λιμενικές εγκαταστάσεις Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγάρων από τα ΕΛΠΕ.

Σημειώνεται ότι τα κρουαζιερόπλοια με ξένη σημαία για να προσεγγίσουν το λιμάνι του Πειραιά, πέρα από τον πλοηγό είναι απαραίτητη και η χρήση ρυμουλκού, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα πλοία μεταφοράς κοντέινερ. Ωστόσο κατά εξαίρεση δύναται η δυνατότητα, σύμφωνα με τον κανονισμό λιμένος, στον πλοίαρχο οποιουδήποτε πλοίου να ζητήσει εγγράφως από το λιμενάρχη την είσοδο του πλοίου του στο λιμάνι, με δική του ευθύνη.

Η Ένωση των πληρωμάτων αναφέρει ότι η απόφαση για τις νέες προδιαγραφές που ζητούν τα ΕΛΠΕ, δημιουργεί μείζων θέμα στα πληρώματα και τονίζει ότι οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν από τις 06:00 έως τις 10:00 το πρωί και από τις 18:00 το απόγευμα έως 22:00 το βράδυ με προοπτική κλιμάκωσης από την Τετάρτη 28/06, με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις .

«Οι νέες προδιαγραφές πρέπει να είναι ρεαλιστικές και αναγκαίες και να μην προκαλούν εργασιακή αναστάτωση, με τη δημιουργία ολιγοπωλίων και όλες τις επακόλουθες συνέπειες για τις θέσεις εργασίας» τονίζει η ένωση των πληρωμάτων ρυμουλκών και προσθέτει ότι «η εφαρμογή των νέων προδιαγραφών πρέπει να είναι σε βάθος χρόνου ώστε να μην προκαλέσει εργασιακή αναστάτωση.»

Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών ( Π.Ε.Π.Ρ.Ν ) θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν για τα επείγοντα τρέχοντα θέματα καθώς και την οργάνωση των κινητοποιήσεων που έχουν δημοσιευθεί.

«Οι μεθοδεύσεις, οι εκβιασμοί, οι αυθαιρεσίες και η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων εργοδοτών θα απαντηθεί από το οπλοστάσιο του νόμου,» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ την έκπληξή της για τις στάσεις εργασίας των πληρωμάτων στα ρυμουλκά, δηλώνει η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Εφοπλιστών Ναυαγοσωστικών πλοίων και τονίζει ότι «πρόσφατα η ένωση πληρωμάτων σε επιστολή της προς Υπουργείο Ναυτιλίας μνημονεύει , μεταξύ άλλων, την επιτυχία του κανονισμού των ΕΛ.ΠΕ στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων στη βόρεια Ελλάδα αναφορικά με την ασφάλεια και των εκσυγχρονισμό των ρυμουλκών.»

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το Σωματείο σας αποφάσισε να μην κάνετε απεργιακές κινητοποιήσεις όταν τα ΕΛ.ΠΕ ανακοίνωσαν την οδηγία, το έτος 2013, για τις προδιαγραφές των ρυμουλκών που θα απασχολούνται στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων στη Θεσσαλονίκη ενώ ο στόλος των ρυμουλκών ανανεώθηκε και τα πληρώματα δουλεύουν με ασφάλεια» προστίθεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Πλοιοκτητών.

Πηγή: Το Βήμα