Quantcast
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023, 12:13:52 πμ
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014 01:00

Μητσοτάκης vs Μητρόπουλου για τις προσλήψεις στον δήμο Δραπετσώνας

Επίθεση κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστού εργατολόγου κ. Αλ. Μητρόπουλου εξαπέλυσε στην Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, παρουσίασε το πόρισμα που συντάχθηκε από επιθεωρητή του ΑΣΕΠ το 2011 σχετικά με τις προσλήψεις που έγιναν στον δήμο Δραπετσώνας βάσει του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου (164/2004) και για τις οποίες προσλήψεις ο κ.

Μητρόπουλος είχε αποφανθεί τότε ως νομικός του εργατικού δικαίου ότι δεν πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις πρόσληψης. Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Μητρόπουλο να διευκρινίζει ότι αυτό που είπε στους εργαζομένους που απευθύνθηκαν τότε σε αυτόν δεν ήταν πως είναι παράνομοι, αλλά ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ΠΔ της κυβέρνησης Καραμανλή επισημαίνοντάς τους ότι «κάποιοι τους έχουν εκμεταλλευθεί και αυτοί που τους διόρισαν τους κοροϊδεύουν».

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, είπε στον κ. Μητρόπουλο «οι εργαζόμενοι ήρθαν σε εσάς γιατί είστε εργατολόγος, ήσασταν δικηγόρος του δήμου και είχατε γνωματεύσει ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια». Μάλιστα, όπως τόνισε, «στο πόρισμα αναφέρεται ότι υπάλληλος έλεγε πως πήγε στον κ. Μητρόπουλο τη σύμβασή της και της είπε εν ψυχρώ ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις».

Επίσης, κατήγγειλε ότι στην συνέχεια ο δήμος, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του, έστειλε άλλα στοιχεία στο ΑΣΕΠ «και αυτό παραπλανώμενο επικύρωσε στοιχεία εντελώς ανακριβή». «Και αυτό δεν συνέβη μόνο στη Δραπετσώνα αλλά και σε άλλους δήμους και δείχνει πως είχε στηθεί αυτή η φάμπρικα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερθείς στο πόρισμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αναφέρεται και στην αναζήτηση τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώμης, την οποία αναζήτησαν τότε ο δήμαρχος, ο οποίος δεν ζει πια, το δημοτικό συμβούλιο και οι υπάλληλοι «κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια και απευθύνθηκαν στον έγκριτο καθηγητή εργατικού δικαίου, Αλέξη Μητρόπουλου», ο οποίος και δήλωσε ότι «ουδείς των υπαλλήλων πληροί τις προϋποθέσεις του Π.Δ. 164/2004». Και πρόσθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: «Φορώντας λοιπόν το καπέλο του έγκριτου εργατολόγου, είπατε τι; Ήρθανε κάποιοι και σας είπανε, πληρούμε τις προϋποθέσεις; Και τους είπατε, φυσικά και δεν πληρείται τις προϋποθέσεις». Εκτίμησε δε την οικονομική ζημία σε 2,1 εκ. ευρώ. «Ας τελειώσουν επιτέλους εδώ πέρα τα ψέματα σε αυτή την αίθουσα. Ξέρουμε ακριβώς τι συνέβαινε. Το καταδεικνύει το πόρισμα με απόλυτη σαφήνεια. Θέλουμε να το ερευνήσουμε, έχουμε τη νομική εξουσιοδότηση της Βουλής των Ελλήνων να το ερευνήσουμε και θα το ερευνήσουμε όσο χρόνο και αν μας πάρει, όποια μέσα και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε. Αυτό θα το κάνουμε, είτε σας αρέσει, είτε δεν σας αρέσει», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Μητρόπουλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τους υπουργούς ότι «επειδή η τρόικα σας έβαλε σε αυτό τον δουλικό όρκο ότι θα ΄΄ξεπατώσετε΄΄ συμπατριώτες σας΄, πάτε στο Κερατσίνι και τι βρίσκετε; Το ΠΔ Παυλόπουλου. Όχι μόνο συμβάσεις έργου αλλά και σχέσεις εργασίας. Είναι 15 ανάπηρες. Απολύστε τες». Μάλιστα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι επιδιώκει όχι μόνον την απόλυσή τους, αλλά και την επιστροφή των δεδουλευμένων τους και των ασφαλιστικών εισφορών. Το ίδιο κατήγγειλε και ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Χρ. Κατσώτης, λέγοντας ότι έτσι «είναι σα να καταδικάζετε τους εργαζομένους στον θάνατο». Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητρόπουλος επέμεινε ότι αυτό που είπε ως εργατολόγος τότε ήταν ότι «δεν πληρούσαν τις σκληρές προϋποθέσεις του ΠΔ σε ένα πλαίσιο άγριας εκμετάλλευσής τους» και ότι «εκμεταλλεύθηκε ο δήμος την εργασιακή τους σχέση», ενώ ζήτησε από τον υπουργό «να παγώσει την ρύθμιση και όλοι μαζί να πάμε να ζητήσουμε συγγνώμη από αυτές τις γυναίκες στο Κερατσίνι», όπως είπε. Ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τους υπουργούς ότι «παραμένουν πιστοί στην δέσμευσή τους προς τους πιστωτές να μειώσουν την απασχόληση στην γενική κυβέρνηση κατά 150.000».


Πηγή: Το Βήμα