espa pkm

Κυριακή, 12 Απριλίου 2026, 10:44:36 μμ

Ελλάδα

Εικοσιεπτά νεοσσοί Μαυρόγυπα που γεννήθηκαν και πέταξαν φέτος στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, προστίθενται στον πληθυσμό του είδους, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σταδιακή αύξηση.

Η ψυχή του ανθρώπου μοιάζει με ωκεανό. Άλλοτε γαλήνιος, άλλοτε φουρτουνιασμένος, αλλά πάντα γεμάτος περιοχές ανεξερεύνητες, αχαρτογράφητες. Στα νερά αυτά επιχειρούν να πλεύσουν οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο ζωγραφικής της Πολυδύναμης Νοσηλευτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί από το 1986.

Τέσσερα ανήλικα αγόρια κατηγορούνται ότι παρενόχλησε σεξουαλικά ένας 36χρονος, την ώρα που αυτά έπαιζαν σε δημοτικό σχολείο στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με καταγγελία, όλα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής, ενώ εκτός από την παρενόχληση, ο 36χρονος, ομογενής από τη Γεωργία, φέρεται να ακολούθησε τα παιδιά, ηλικίας 9 και 11 ετών.

Στο πένθος βυθίστηκε η αρχαιολογική κοινότητα, μετά την απώλεια του «δραστήριου και δεινού ανασκαφέα» στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, Κωνσταντίνου Σισμανίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών.

Να επανεξεταστεί η πρόθεση για ριζική αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ζητούν, με κοινή τους επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τέσσερις φορείς της Θεσσαλονίκης: το Επαγγελματικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήρια Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ και ΒΕΘ), ο Εμπορικός Σύλλογος (ΕΣΘ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

Το TEDxUniversityofMacedonia επιστρέφει για 12η χρονιά, ανακοινώνοντας την έναρξη των προετοιμασιών για το event της Άνοιξης του 2026. Ήδη, από τις 19 Σεπτεμβρίου «τρέχουν» οι αιτήσεις για τους εθελοντές που θα πλαισιώσουν τη φετινή ομάδα, δίνοντας την ευκαιρία σε εκείνους που θα επιλεγούν να ζήσουν από κοντά την εμπειρία, να μοιραστούν στιγμές συνεργασίας και να γίνουν φορείς μιας κουλτούρας μάθησης, δημιουργίας και προσφοράς.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Β’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα: «Η Ορθόδοξη θεολογία και η οντολογία της τεχνολογίας: ανθρωπολογικές, πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνέπειες», θα κηρυχθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος θα επισκεφθεί την πόλη από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 2 χρόνια από την έναρξη του μεγαλύτερου εγκλήματος του 21ου αιώνα, από τότε δηλαδή που το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο εκτοπισμού κι εξόντωσης του Παλαιστινιακού λαού με τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα, αλλά και στη Δυτική Όχθη, με σφοδρούς και πολύνεκρους βομβαρδισμούς, με την καταστροφή κρίσιμων υποδομών, όπως οι δομές υγείας, με τον αποκλεισμό ακόμη και ανθρωπιστικής βοήθειας οδηγώντας τον Παλαιστινιακό λαό σε λιμό, με πρόσχημα “το δικαίωμα στην αυτοάμυνα” και αξιοποιώντας την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβρη του 2023.

Στιγμές συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης σηματοδότησαν τη φετινή εκδήλωση απονομής των ετήσιων βραβείων της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ αλλά και των εγκαινίων του νέου Μουσείου Φωτογραφικών Μηχανών, που ίδρυσε ο ευπατρίδης επιχειρηματίας και μεγάλος ευεργέτης της Δράμας Άρης Θεοδωρίδης.

Ένας δεκαεπτάχρονος οδηγούσε κλεμμένη μοτοσικλέτα και, στην προσπάθειά του να αποφύγει αστυνομικό έλεγχο, έπεσε πάνω σε περιπολικό, προκαλώντας υλικές ζημιές. Το περιστατικό σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.