espa pkm

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2026, 6:21:01 μμ

Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε ο Αλέξης Τσίπρας, με το γραφείο Τύπου του έλληνα πρωθυπουργού να υποστηρίζει πως έγινε έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Όπως υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, ο έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Την λύπη για τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ εκφράζει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σημειώνοντας ωστόσο, ότι «δεν είναι αρμοδιότητά του να τοποθετείται σε σχέση με τα δικαιώματα των κρατών, που απορρέουν από συμβάσεις».
Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την ένταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις έρευνες που πραγματοποιεί η Κύπρος με στόχο την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή.
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 10:50

Ιταλική φρεγάτα σπεύδει στην κυπριακή ΑΟΖ

Συντάκτης:

Εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ φέρεται να έχει λάβει ιταλική φρεγάτα που συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» .

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica η ιταλική φρεγάτα που συμμετέχει στην αποστολή του NATO "Sea Guardian" στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας όμως την ένταση με τα τουρκικά πλοία που, εδώ και τέσσερις ημέρες, παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ΕΝΙ.

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 09:50

Συννεφιασμένος ο καιρός την Τετάρτη

Συντάκτης:
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα Τετάρτη, στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χωρά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής χωράς τις πρωινές ώρες.
Ολοκληρώθηκαν τα τεύχη διακήρυξης και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβων κατασκευών και συντηρήσεων του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) για την επόμενη τριετία, προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ.
Περισσότερα από 1.000 επιλεγμένα σημεία, όπως περίπτερα καταστήματα ψιλικών, μίνι μάρκετ, διαθέτουν φακέλους ηλεκτρονικών εισιτηρίων ATH.ENA Ticket. Συγκεκριμένα, μέσα σε δύο μήνες, από τα 150 σημεία που συμμετείχαν αρχικά, ο αριθμός αυξήθηκε σε 1.005, ενώ έχουν διανεμηθεί περισσότεροι από 230.000 φάκελοι με προφορτισμένα πολλαπλά εισιτήρια, τα οποία αντιστοιχούν σε 1,5 εκατ.
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 07:50

Η ΕΛ.ΑΣ σημαίνει συναγερμό για τους «μασκαράδες»

Συντάκτης:
Επιφυλακή στην ΕΛ.ΑΣ λόγω …Αποκριών με τον κίνδυνο επιθέσεων από «μασκαράδες». Οι αρχές ασφαλείας δεν έχουν ξεχάσει επιθέσεις αντιεξουσιαστών που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, εναντίον αστυνομικών κυρίως στόχων, από άτομα που φορούν αποκριάτικες μάσκες.
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 07:50

Με νέα πρόσωπα το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου

Συντάκτης:
Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από 11 υπουργούς και δύο υφυπουργούς, ανακοινώθηκε στη Λευκωσία, μετά τη νίκη του Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές της 4ης Φεβρουαρίου. Η σημαντικότερη αλλαγή που υπήρξε είναι η απουσία του Γιαννάκη Κασουλίδη από το υπουργικό σχήμα και συγκεκριμένα από το υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο είχε θητεύσει για πολλά χρόνια, ακόμη και επί εποχής Γλαύκου Κληρίδη.
Με έκδοση Navtex για το Καστελόριζο, συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις παρά τις ελληνικές αντιδράσεις, αλλά και τις συστάσεις από Κομισιόν και ΗΠΑ.

Ειδικότερα, μετά τον εμβολισμό του λιμενικού σκάφους «Γαύδος» στα Ίμια, το βράδυ της Δευτέρα, αλλά και τις εμπρηστικές δηλώσεις της επομένης περί κατοχής των Ιμίων, η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Μεγίστη (Καστελόριζο).