espa pkm

Τρίτη, 21 Απριλίου 2026, 2:49:58 μμ

Ελλάδα

Στις πολιτικές της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία και ανάπτυξη της καινοτομίας μέσω του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Σταύρος Καλαφάτης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Κοζάνη με θέμα «Ανάπτυξη τοπικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων σε μια Περιφέρεια Δίκαιης Μετάβασης», που διοργανώθηκε από τον Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας (SYNERGiNN EDIH) στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Εικόνες από την πιο μεγαλοπρεπή γιορτή φοιτητών που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη αναπολεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ήταν η Φοιτητική Εβδομάδα του 1965 όταν 30.000 θεατές κατέκλυσαν το Καυταντζόγλειο Στάδιο για να παρακολουθήσουν τις γυμναστικές επιδείξεις 2.500 φοιτητών και φοιτητριών, ενώ στην Πλατεία Χημείου στήθηκε ένα τεράστιο γλέντι, όπου 15.000 νέοι χόρεψαν.

Εννέα κατηγορούμενοι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οι υπόλοιποι 14 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους για την υπόθεση των δύο εγκληματικών οργανώσεων που διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες σε πιάτσες οπαδών αλλά και εντός γηπέδου, στη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων.

Ποινή φυλάκισης 2 ετών επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σ’ έναν 55χρονο, επειδή παρενοχλούσε μία ανήλικη από την ηλικία των 4 ετών και για διάστημα τουλάχιστον 3 ετών, φτάνοντας στο σημείο να στέλνει γράμματα με σεξουαλικό υπόβαθρο στο σπίτι της.

Διπλωμάτες, εκπρόσωποι τριών μουσουλμανικών χωρών (Ιράν, Μαρόκο, Ινδονησία) επισκέπτονται σήμερα και αύριο τους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με σκοπό να ενημερωθούν για την καθημερινότητα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου που γέμισε τα περίπτερα ήδη από την πρώτη ημέρα διεξαγωγής της μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, αναζητώντας στα βιβλία γνώση, συντροφιά, διασκέδαση, προβληματισμό και την εξήγηση του κόσμου ολόκληρου, ολοκληρώθηκε η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Ολοένα ισχυρότερο γίνεται την τελευταία εξαετία το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης και η τάση αυτή πιθανότατα θα συνεχιστεί, όπως επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο επιχειρηματίας, μέντορας και επιχειρηματικός άγγελος Απόστολος «Τoli» Λέριος, κάτοχος άνω των 70 ευρεσιτεχνιών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου για το 12ο Technology Forum, που συνδιοργανώνουν 33 φορείς, μεταξύ των οποίων το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Για έναν μήνα, ενιαία και χρονικά σε περίοδο αρκετά μετά το καλοκαίρι φαίνεται ότι τελικά θα διακοπεί η λειτουργία της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης λόγω της επέκτασής του προς την Καλαμαριά, επισήμανε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή θα παραδοθεί για χρήση τον Φεβρουάριο του 2026, ενώ το κόστος του Project διαμορφώνεται στα 720 εκατ.

Υπέρ μιας αλλαγής φιλοσοφίας και αντίληψης όσον αφορά τον ρόλο της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού τάχθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» και του portal www.emakedonia.gr, με θέμα «Η Κεντρική Μακεδονία σε πορεία Fast Forward».

Θάνατος της Koyo Kouoh, επιμελήτριας της Μπιενάλε Βενετίας 2026, επηρεάζει την καλλιτεχνική κοινότητα διεθνώς. Η Koyo Kouoh, μια εξέχουσα επιμελήτρια που άφησε το αποτύπωμά της στη σύγχρονη αφρικανική τέχνη, πέθανε σε ηλικία 57 ετών.