Ελλάδα
Στον νικητή τα λάφυρα. Αν για τους φανατικούς οπαδούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τρόπαιο ήταν τα όπλα που άφησαν στις γέφυρες του Βοσπόρου οι ηττημένοι κινηματίες του στρατού, το έπαθλο για τον ίδιο τον «Σουλτάνο» είναι το μεγάλο ξεκαθάρισμα.
«"Πραξικόπημα; Τι εννοείς πραξικόπημα;". Δυστυχώς ο τούρκος οδηγός μας δεν μιλούσε αγγλικά. Επαναλάμβανε συνέχεια τη φράση "çok problem" (σ.σ.: «τσοκ προμπλέμ»), μεγάλο πρόβλημα δηλαδή». Με αυτά τα λόγια ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας αρχίζει να περιγράφει στο «Βήμα» τα πρώτα δραματικά λεπτά όταν και συν.
Παρασκευή μετά τα μεσάνυχτα, το βράδυ του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Στις ακτές της Κω ο αέρας μεταφέρει τον ήχο ριπών από τις ακτές του Μπόντρουμ, της αρχαίας Αλικαρνασσού, στους κατοίκους που ξενυχτούν ανήσυχοι και κάνουν βόλτες στους παραλιακούς δρόμους προσπαθώντας να δουν «κάτι από απέναντι».
Θετική ώθηση για μεταρρυθμίσεις με «καρότο» το χρέος επιχείρησαν να δώσουν στην κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και ο γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί με φόντο τα γεγονότα στην Τουρκία.
Μια ενδιαφέρουσα παρτίδα πολιτικού σκακιού μεταξύ κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, των δύο βασικών πόλων του πολιτικού συστήματος, ξεκινά με την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει και επίσημα αύριο, την επομένη της επετείου από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τον φάκελο «.
Η σύγκρουση για τον εκλογικό νόμο ήταν, τρόπον τινά, μια «προβολή» στο μέλλον, ενδεχομένως και όχι τόσο μακρινό, αφού αρκετές είναι οι πολιτικές δυνάμεις που εξαρχής ερμήνευσαν τη σπουδή της κυβέρνησης να φέρει άρον-άρον και δίχως ευρύτερες συναινέσεις το σχετικό νομοσχέδιο ως προάγγελο εκλογών ανά.
Η σπορά έγινε έπειτα από πολύμηνη εντατική προσπάθεια και μένει να φανεί ποια θα είναι η πολιτική σοδειά στον... πολύπαθο τα τελευταία μνημονιακά χρόνι, χώρο του προοδευτικού Κέντρου. Η παρουσίαση την περασμένη Πέμπτη του κοινού πορίσματος της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μετα.
Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016 09:50
Μ. Σάλλας: Ο άνθρωπος που μεγάλωσε 1.100 φορές την Πειραιώς
Συντάκτης: Eidisis.grΗταν Δεκέμβριος του 1991 όταν ο Μιχάλης Σάλλας μιλώντας σε στενούς συνεργάτες του στον ημιώροφο του κτιρίου της τότε Εμπορικής Τράπεζας στη γωνία Σταδίου και Κοραή, όπου στεγαζόταν η άρτι αποκρατικοποιηθείσα Τράπεζα Πειραιώς, τους έλεγε: «Να ξέρετε ότι δεν έχουμε να διανύσουμε κατοστάρι, αλλά μπαίν.
Αλλαγή σελίδας όχι μόνο για την Τράπεζα Πειραιώς αλλά για το τραπεζικό σύστημα σηματοδοτεί η παραίτηση του Μιχάλη Σάλλα από τη θέση του προέδρου του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της χώρας. Αν και η αποχώρηση ήταν αναμενόμενη και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο τραπεζίτης είχε γνωστοποιήσει απ.
Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και αλλαγή των όρων του πολιτικού παιχνιδιού δημιουργεί ο νέος εκλογικός νόμος που έχει στο επίκεντρό του την απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους, ενώ παράλληλα οδηγεί σε αναπροσαρμογή εκ των συνθηκών τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας.