espa pkm

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2026, 2:31:59 μμ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017 15:00

Περιορισμένο το ενδιαφέρον των ιατρών για τις νέες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Το περιορισμένο ενδιαφέρον των ιατρών να εργαστούν στις νέες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ιδίως αυτές που αναπτύσσονται στην περιφέρεια, παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, μόλις 600 ιατροί από όλη τη χώρα έκαναν αίτηση για να συμμετάσχουν στο νέο σύστημα.

Μεγαλύτερο ήταν το ενδιαφέρον των ιατρών για τα μεγάλα αστικά κέντρα και δη την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, ο υπουργός είπε ότι ακόμη και με αυτόν τον αριθμό ιατρών μπορούν να γίνουν τα βήματα στελέχωσης και σταδιακής λειτουργίας των μονάδων.

Ο κ. Ξανθός απέδωσε αυτή την εικόνα σε πολλούς λόγους, κυρίως όμως στη φιλοσοφία του νέου συστήματος το οποίο παύει - όπως είπε - να είναι ιατροκεντρικό. Επίσης, μεγάλο μερίδιο καταλαμβάνει και το γεγονός - όπως ανέφερε - μετανάστευσης πολλών ιατρών τα τελευταία 6 - 7 χρόνια στο εξωτερικό.

«Δεν μπορούμε να σας δώσουμε τις απολαβές που σας δίνουν σε βορειοευρωπαϊκές χώρες, μπορούμε να σας πούμε όμως ότι μέσα από το πλέγμα συμβάσεων που προωθούμε με ΕΟΠΥΥ με ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, υπάρχει προοπτική», διαμήνυσε ο κ. Ξανθός.

Αντιθέτως-πρόσθεσε- ικανοποιητικό ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν άλλοι επαγγελματίες υγείας.

Πηγή: Το Βήμα