espa pkm

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2026, 9:56:19 μμ
Κυριακή, 03 Μαϊος 2026 14:42

Πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη: Κλείνει η Ryanair τη βάση της στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Καθοριστικός παράγοντας για την αποχώρηση αποτελεί η νέα αύξηση κατά 15% στις χρεώσεις που ζητά η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου για την ανανέωση της σύμβασης με τη Ryanair.

Σημαντική ανατροπή στον αεροπορικό χάρτη της Βόρειας Ελλάδας προκαλεί η απόφαση της Ryanair να βάλει «λουκέτο» στη βάση της στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης στο τέλος της φετινής θερινής περιόδου, δηλαδή από τον προσεχή Οκτώβριο. Την εξέλιξη επιβεβαίωσαν στελέχη της εταιρείας στην πόλη, προκαλώντας έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις στον τουρισμό και την τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με το ταξιδιωτικό site omorfataxidia.gr, καθοριστικός παράγοντας για την αποχώρηση αποτελεί η νέα αύξηση κατά 15% στις χρεώσεις που ζητά η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου για την ανανέωση της σύμβασης με τη Ryanair, η οποία ολοκληρώνεται το 2026. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να καθιστά μη βιώσιμη οικονομικά τη διατήρηση της βάσης για τη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους.

Η Ryanair δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το 2014, διαθέτοντας τρία αεροσκάφη τύπου Boeing 737 (NG/MAX) με χωρητικότητα 189 και 197 θέσεων. Στη βάση εργάζονται πάνω από 200 άτομα, εκ των οποίων περίπου 40 πιλότοι και 160 μέλη πληρώματος καμπίνας, ενώ περιορισμένος είναι ο αριθμός του προσωπικού εδάφους.

Η ιστοσελίδα omorfataxidia.gr σημειώνει πως εντός των επόμενων ημερών αναμένονται στη Θεσσαλονίκη στελέχη της εταιρείας από τα κεντρικά γραφεία στο Δουβλίνο, προκειμένου να ενημερώσουν επίσημα τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις. Όπως προκύπτει, μέρος του προσωπικού θα μετακινηθεί σε άλλες βάσεις της εταιρείας στο εξωτερικό, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι θα κληθούν να αναζητήσουν νέα επαγγελματική στέγη.

Ιδιαίτερα αισθητές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις στη συνδεσιμότητα της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, η εταιρεία εξυπηρετεί 33 προορισμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε ετήσια ή εποχική βάση. Μετά το κλείσιμο της βάσης, το δίκτυο αναμένεται να περιοριστεί δραστικά, διατηρώντας μόλις τρεις γραμμές: προς Μπέργκαμο, Λονδίνο και Βουκουρέστι.

Η εξέλιξη αυτή τέλος σύμφωνα με την ιστοσελίδα omorfataxidia.gr εκτιμάται ότι θα πλήξει σοβαρά την τουριστική κίνηση και τη διεθνή προσβασιμότητα της Βόρειας Ελλάδας, σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός στην ευρύτερη περιοχή εντείνεται. Την ίδια στιγμή, η Ryanair ενισχύει τη δραστηριότητά της σε γειτονικές βαλκανικές πρωτεύουσες, όπως η Σόφια και τα Τίρανα, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες των χωρών αυτών εις βάρος της ελληνικής αγοράς.

Το κλείσιμο της βάσης στη Θεσσαλονίκη επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για το κόστος λειτουργίας των αεροδρομίων στην Ελλάδα και τη στρατηγική προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του τουρισμού.

Πηγή: Politic.gr