Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022, 4:54:24 πμ
Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022 15:32

Real Estate: Ανεβάζουν τη ζήτηση στην αγορά οι ξένοι επενδυτές

Αυξητική είναι η τάση που παρατηρείται στις τιμές αγοράς και ενοικίασης διαμερισμάτων σε όλη τη χώρα, όπως προκύπτει από τους πίνακες τιμών των μεσιτικών γραφείων.

Οι συνέπειες της πανδημίας, των περιοδικών lockdown που έριξαν την κίνηση της αγοράς και οι πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στα νοικοκυριά δημιουργούν μια δυσανάλογη εικόνα, καθώς από τη μια πλευρά το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι χαμηλό, και από την άλλη οι τιμές των ακινήτων παρουσιάζουν συνεχή άνοδο.

Πως διαμορφώνεται η αγορά

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών για το 1o τρίμηνο του 2022 – σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2021 – σημειώθηκαν στον Νομό Λάρισας (13,7%), Τρικάλων (7,7%), Λευκάδας (7,5%), και στα Νότια Προάστια της Αθήνας (7,0%).
Αντίστοιχα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας έλαβαν χώρα στα βόρεια (11,1%) και ανατολικά προάστια της Αθήνας (9,3%), στην υπόλοιπη Αττική (9,3%), και στους νομούς Χανίων (7%) και Φθιώτιδας (6,8%).

Αυξήσεις 25% – 30% στην Αθήνα και έως 20% στη Θεσσαλονίκη έχουν σημειώσει τα ενοίκια μέσα στην πανδημία, στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, με ουκ ολίγους ιδιοκτήτες μάλιστα στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας να ζητούν περαιτέρω αυξήσεις επικαλούμενοι το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον και την άνοδο του πληθωρισμού.

Όπως εξηγεί στην politic, ο διευθυντής του Μεσιτικού Γραφείου «Imagine Life» κ. Αναστάσιος Τριανταφυλλίδης, η αυξητική τάση των τιμών ακινήτων και ενοικίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μειωμένη ανοικοδόμηση των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης. Η αυξημένη ζήτηση δεν συμβάδισε με αυξημένη προσφορά, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε απότομες αυξήσεις των τιμών. Σε αυτό συνέβαλε επίσης και η μείωση των υποψήφιων αγοραστών ακινήτων, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης κατέφυγαν σε λύσεις ενοικίασης.

Οι ακριβότερες και οικονομικότερες περιοχές στην Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι πιο ακριβές περιοχές για αγορά κατοικίας το α’ τρίμηνο του 2022 ήταν, μεταξύ άλλων, η Καλαμαριά, η περιοχή του κέντρου και το Πανόραμα – στοιχείο το οποίο δεν προκαλεί εντύπωση καθώς πρόκειται για περιοχές που παραδοσιακά ανήκουν στις ακριβότερες τις συμπρωτεύουσας, η περιοχή Ανάληψη – Μπότσαρη – Νέα Παραλία, η Πυλαία και η Τούμπα. Ως προς την αγορά κατοικίας, οι οικονομικότερες περιοχές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την Καλλιθέα, τη Χαλκηδόνα, τον Άγιο Αθανάσιο, τον Λαγκαδά και τη Μυγδονία.
Ως προς την ενοικίαση στη Θεσσαλονίκη, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή παρατηρείται σε περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης όπως το κέντρο, οι 40 Εκκλησιές – Ευαγγελίστρια, η Πυλαία, ο Βαρδάρης – Λαχανόκηποι, το Φάληρο -Ιπποκράτειο και η Άνω Πόλη. Από την άλλη, οι οικονομικότερες περιοχές εντοπίζονται στα προάστια και συγκεκριμένα στον Δήμο Μίκρας, το Ωραιόκαστρο, τη Σταυρούπολη, τους Αμπελόκηπους, τη Θέρμη και τον Εύοσμο.

Τα έργα φέρνουν επενδύσεις σε ακίνητα

Η εξέλιξη που σημειώνουν τα έργα υποδομών στη Θεσσαλονίκης προκαλούν μια ενδιαφέρουσα περίπτωση εν μέσω γενικής ύφεσης στην αγορά των ακινήτων. Στα τέλη του 2023 αναμένεται η παράδοση της βασικής γραμμής του Μετρό. Επενδυτές έχουν ήδη εκμεταλλευτεί το έργο αγοράζοντας ακίνητα στο δυτικό κέντρο γύρω από τους σταθμούς Βενιζέλου, Δημοκρατίας και στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Παράλληλα, η επικείμενη έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του flyover που θα αποσυμφορήσει την ανατολική Θεσσαλονίκη, προσφέροντας ασφαλέστερη και ταχύτερη πρόσβαση από και προς το Αεροδρόμιο και στον δρόμο προς Χαλκιδική, έχει προκαλέσει ενδιαφέρον για αγορές κτηριακών δομών με στόχο την υλοποίηση κατοικιών και γραφειακών εγκαταστάσεων. Σημαντική θα είναι η αναβάθμιση που θα προσφέρει στην Θεσσαλονίκη η ανάπτυξη του επιβατικού σταθμού του λιμανιού της πόλης. Τα έργα και οι επενδύσεις στην συμπρωτεύουσα παρουσιάζουν σταθερή εξέλιξη παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της αγοράς στην Θεσσαλονίκη και στη δυναμική της περιοχής.

Δείτε επίσης: Σύλλογος Εκτιμητών Ελλάδας: Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις αναβαθμίζουν τη Θεσσαλονίκη

Πηγή: Politic.gr