Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024, 7:25:50 μμ
Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 00:50

Σαμαράς:«Οι θυσίες του λαού έφθασαν στο αδιανόητο για περίοδο ειρήνης - Η καλή γειτονία προϋπόθεση για τις σχέσεις με την Τουρκία»

Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του στην Αθήνα. Παρόντες και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ευάγγελος Βενιζέλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου
είναι «το κλου του ΑΣΣ» έλεγαν διπλωματικές πηγές.


Οι συνομιλίες φέρονται να έγιναν σε καλό κλίμα σύμφωνα με το Μαξίμου. Συζητήθηκε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό. Αίσθηση προκάλεσε ότι φόρμουλα αποκλιμάκωσης μπορεί να βρεθεί με το Μπαρμπαρός. Υπάρχουν σημεία σύγκλισης, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο στην Κοινή Διακήρυξη. Ο Σαμαράς ενημέρωσε τον Νταβούτογλου για τις συνεργασίες με Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ. Παρόντες επίσης στη συνάντηση ήταν οι Βενιζέλος, Τσαβούσογλου και οι δυο γενικοί γραμματείς των ΥΠΕΞ.

Ακολουθεί η συνάντηση του τούρκου πρωθυπουργού με τους «ψευδομουφτήδες» της Θράκης αλλά και με τους μουσουλμάνους βουλευτές της μειονότητας που αποτελούν βασικά μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Με αυτή τη «διπλωματική ντρίμπλα» θα αποφευχθεί η μετάβασή του στη Θράκη που προκάλεσε περιπλοκή στις αρχές της εβδομάδας.

Στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Νταβούτογλου θα συναντηθεί στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Συνάντηση με Παπούλια με Νταβούτογλου

«Είμαστε γείτονες, θα μείνουμε γείτονες, γι' αυτό πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Παπούλιας ζήτησε να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και είπε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας συμβάλει στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο κ. Νταβούτογλου αφού ευχαρίστησε για την φιλοξενία είπε ότι «μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα, το μόνο που δεν μπορούμε να αλλάξουμε στις δύο χώρες είναι η γεωγραφική τους θέση». Και πρόσθεσε «ευτυχώς που είμαστε γείτονες γιατί και ιστορικά έχουμε ελάχιστα παραδείγματα τέτοιου είδους γειτονίας με πολλά κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις, πρέπει να πω».

Προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Τουρκία. Του είπε μάλιστα ότι «σας είχα προσκαλέσει να έρθετε και ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα σας προσκαλώ ως πρωθυπουργός».

«Έχει 62 χρόνια να επισκεφθεί την Τουρκία ελληνας αρχηγός κράτους» πρόσθεσε. Παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και οι υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αθήνα μαζί με 10 υπουργούς για το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ελλάδα.

Πηγή: Το Βήμα