Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 8:41:44 πμ
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 13:59

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο: 10 κανόνες από το CSI Institute – «Η κακοποίηση μένει στο dna του θύματος σαν σφραγίδα» (pics & vids)

«Η Μαντώ έπαιρνε το διδακτορικό της και το επόμενο πρωί περνούσε από επιτροπή. Την Κυριακή το βράδυ, έκανε το λάθος να χωρίσει. Ο κύριος με τον οποίο ήταν μαζί, έστειλε 15 ερωτικά βίντεο στη Σύγκλητο του πανεπιστημίου που θα την εξέταζε» – Με ανατριχιαστικές ιστορίες, βγαλμένες από τη ζωή ο Αντιστράτηγος ε.

α της ΕΛΑΣ και Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια Μανώλης Σφακιανάκης ενημέρωσε μικρούς και μεγάλους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και οδηγούν στη σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και στο «άδειασμα» τραπεζικών λογαριασμών.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ολυμπιακό μουσείο με πρωτοβουλία του CSI Instituteκαι του Γ.Σ. Ηρακλή, που στις 29 Νοεμβρίου γίνεται… 114 χρονών, παρουσιάστηκαν οι 10 κανόνες του Ινστιτούτου για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, «το CSI Institute είναι το μοναδικό ινστιτούτο στη χώρα μας και στην Ευρώπη που καθημερινά δέχεται πάνω από 2.500 καταγγελίες για παθήματα των πολιτών», ενώ πρόσθεσε πως σε έξαρση αυτή την περίοδο είναι και «η φτωχοποίηση στο διαδίκτυο, η αφαίμαξη τραπεζικών λογαριασμών. Ένας στους τρεις έχει χάσει κάτι στο διαδίκτυο, με αγορές στα τυφλά και επενδύσεις μαϊμού», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε καταγεγραμμένα περιστατικά όπου πολίτες αγόρασαν μέσω διαδικτύου… φίδια από την Νικαράγουα και υπολογιστές αξίας 1.500 στην προνομιακή τιμή των 150, τα οποία όμως –προς έκπληξή τους- δεν παρέλαβαν ποτέ.

Ο αντιστράτηγος προειδοποίησε τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί απέναντι σε οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά των παιδιών τους, καθώς είναι σημάδι που μπορεί να «μαρτυράει» ότι έχουν υποστεί κακοποίηση και σημείωσε πως «Ακόμη κι αν πιάνουμε τους κακοποιούς, η κακοποίηση δεν σταματάει στη σύλληψη του δράστη. Μένει στο dna του θύματος σαν σφραγίδα».

Οι 10 κανόνες του CSI Institute για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο:

  1. Στο διαδίκτυο κάνουμε «φίλους» μόνο όσους έχουμε και στην πραγματική ζωή
  2. Δεν πάμε ραντεβού στα τυφλά
  3. Δεν τσιμπάμε… στις προκλήσεις του διαδικτύου!
  4. Δεν υποκύπτουμε στον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyber bullying), αλλά μιλάμε!
  5. Δεν μασάμε!
  6. Δημιουργούμε τους κωδικούς μας μέσα από ασφαλή προγράμματα που κυκλοφορούν ελευθέρα στο διαδίκτυο
  7. Μονόδρομος το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) και οι συναλλαγές (e-banking), αλλά υπό προϋποθέσεις!
  8. ΝΑΙ στο σκοτεινό διαδίκτυο γνώσης… ΟΧΙ στο σκοτεινό διαδίκτυο του εγκλήματος!
  9. Παν μέτρον άριστον!
  10. Προσέχουμε τι δίνουμε και… πού το δίνουμε!

Ο αντιπρόεδρος Ε.Ο.Ε, προεδρος Ολυμπιακού μουσείου Στέλιος Αγγελούδης επεσήμανε μεταξύ άλλων, την ανάγκη παρομοιες πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, να πραγματοποιούνται σε όλο το φάσμα του αθλητικού χώρου.

Από πλευράς του, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Άγγελος Χαριστέας υπογράμμισε πως σημασία δεν έχει μόνο η ενημέρωση των παιδιών, αλλά και η εκπαίδευση, ώστε σε περίπτωση που υποστούν bullying ή οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης ή παρενόχλησης, να έχουν τα απαραίτητα εργαλεία για το πως να το χειριστούν.

“Στο υπουργείο αθλητισμού, όπως ξέρετε, δεν γυρίζουμε την πλάτη στην κακοποίηση, ή κάνουμε πως δεν ακούσαμε. Απεναντίας, αντιμετωπίζουμε ευθέως το θέμα, επιχειρώντας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς, για να εξαλειψουμε οριστικα ένα ζοφερό φαινόμενο, όπως η παδική κακοποίηση», τόνισε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, στον χαιρετισμό του.

Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων αυτοδιοικητικοί, γαλάζιοι βουλευτές της Θεσσαλονίκης, αθλητές του Ηρακλή αλλά και οικογένειες.

Δείτε επίσης: Οι Θεσσαλονικείς επισκέπτονται και σήμερα το αμαξοστάσιο μετρό στην Πυλαία και τον σταθμό Παπάφη

Πηγή: Politic.gr