Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 9:08:16 μμ
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 16:32

Σκρέκας: «Με τις νέες δημοπρατήσεις, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής»

«Ερχόμαστε ολοένα και πιο κοντά στον μεγάλο φιλόδοξο στόχο μας, που είναι μέσα στο 2023 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δημοπρατήσεις των αναγκαίων για την Ελλάδα μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων».

Άλλες δύο μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων έχουν δημοπρατηθεί στον Αν. τομέα Θεσσαλονίκης και τη Λάρισα, με τον προϋπολογισμό να φτάνει στα 182 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά έχουν δημοπρατηθεί 28 μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας:

«Με τις νέες δημοπρατήσεις, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, που αφορούν στην επεξεργασία στερεών αποβλήτων στη χώρα μας.

Ερχόμαστε ολοένα και πιο κοντά στον μεγάλο φιλόδοξο στόχο μας, που είναι μέσα στο 2023 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δημοπρατήσεις των αναγκαίων για την Ελλάδα μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για μια ομαλή πράσινη μετάβαση, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων πολιτών».

Όπως έγινε γνωστό, η χρηματοδότηση κατασκευής και των δύο έργων γίνεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ σχετικά με τη ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 114.434.070,88 ευρώ με ΦΠΑ.

Η μονάδα θα κατασκευαστεί στη θέση «Άγιος Αντώνιος του Δήμου Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 128.000 tn σύμμεικτων αποβλήτων το έτος και 22.000 tn προδιαλεγμένων οργανικών ανά έτος.

Στη ΜΕΑ Λάρισας ο προϋπολογισμός φτάνει τα 67.730.320,80 ευρώ με ΦΠΑ και θα φτιαχτεί στη Δ.Ε. Μακρυχωρίου του Δήμου Τεμπών.

Στις εγκαταστάσεις της ΜΕΑ θα πραγματοποιείται η υποδοχή και η μηχανική και βιολογική επεξεργασία 61.479 tn/έτος σύμμεικτων αποβλήτων και 12.600 tn/έτος προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων.

Απ΄ την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ανέφερε:

«Δημοπρατήθηκαν δύο ακόμα μεγάλες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, ανεβάζοντας τις μονάδες που δημοπρατήθηκαν επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη σε 28. Μέσα σε τρία χρόνια έγινε σημαντική προώθηση για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών που έχει ανάγκη η χώρα μας ώστε να διαχειρίζεται τα απόβλητά της με σύγχρονο τρόπο που σέβεται το περιβάλλον και ακολουθεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, ώστε μέσα στο επόμενο εξάμηνο να έχει δημοπρατηθεί το σύνολο των αναγκαίων υποδομών».

Δείτε επίσης:Σκρέκας: «Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι»

Πηγή: Politic.gr