Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, 3:16:47 μμ
Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023 14:16

Στέλιος Αγγελούδης για «πράσινο» τέλος στα ξενοδοχεία: Η οριζόντια αύξηση γεννά ανισότητες και στρεβλώσεις

Σχολιάζοντας την εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή «πράσινου» τέλους σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σύσσωμη η κοινωνία μας στηρίζει από την πρώτη στιγμή έμπρακτα τους συνανθρώπους μας στη Θεσσαλία που δοκιμάστηκαν από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα. Με δεδομένη τη νέα κλιματική πραγματικότητα, η ενίσχυση του Ταμείου Φυσικών Καταστροφών συνιστά απόλυτη προτεραιότητα.

Όμως η επιβολή της πρόσθετης αυτής επιβάρυνσης θα έπρεπε να λάβει κατ’ αρχάς υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε γεωγραφικής περιοχής της χώρας μας αλλά και τις μεγάλες διαφορές που παρατηρούνται στις τιμές δωματίων. Παράλληλα, γεννά προβληματισμό η έλλειψη οποιασδήποτε προηγούμενης διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς του Τουρισμού, όπως για παράδειγμα την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Ο Τουρισμός με τα πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία είναι ένα εθνικής σημασίας ευαίσθητο προϊόν, με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, δεδομένου του έντονου ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε πως πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη η πρόταση για μια αναλογική αύξηση του φόρου διαμονής («πράσινου τέλους) με κριτήριο τη γεωγραφική περιοχή και όχι μόνο τη διαβάθμιση των ξενοδοχείων με «αστέρια».

Επιπρόσθετα, καλούμε την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού να αναλάβουν όλες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την περαιτέρω προώθηση της διεθνούς εικόνας τηςΘεσσαλονίκης ώστε να μεγεθυνθεί ο ρυθμός της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της πόλης μας. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να διορθώσει τις αρρυθμίες της για να κερδίσει τη θέση της στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Και σε αυτό ασφαλώς κυρίαρχο ρόλο έχει η τοπική Αυτοδιοίκηση, η νέα δημοτική αρχή, που μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια σειρά ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της, όπως η έλλειψη χώρων στάθμευσης, οι ανύπαρκτες δημόσιες τουαλέτες, η ηχορύπανση και ασφαλώς το μείζον πρόβλημα της καθαριότητας.

Με συνολικές παρεμβάσεις, με απόλυτη προτεραιότητα στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης, με τη δημιουργία προϋποθέσεων για την προσέλκυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η Θεσσαλονίκη θα καταστεί τόπος να ζεις και τόπος να επισκεφθείς».

Δείτε επίσης: Γιώργος Τσαμασλής: «Προχωράμε δυνατά, δημιουργικά, να χτίσουμε το μέλλον του δήμου Θερμαϊκού»

Πηγή: Politic.gr