Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023, 12:59:53 πμ
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 11:22

Στέργιος Καλόγηρος: Στις 8 Οκτωβρίου όλα αλλάζουν και η πόλη επιστρέφει στους πολίτες της

Συνέντευξη με τον υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέργιο Καλόγηρο.

Συνέντευξη στην Κερασία Κοφινά

ΕΡ: Για ποιον λόγο ασχολείστε με την τοπική αυτοδιοίκηση και θέτετε υποψηφιότητα για Δήμαρχος Θεσσαλονίκης;

ΑΠ: Εδώ και δεκαετίες ως μάχιμος δημοσιογράφος ασχολούμαι με τα καθημερινά προβλήματα χιλιάδων δημοτών της Θεσσαλονίκης, αλλά και της περιφέρειας. Το τηλεοπτικό κανάλι Βεργίνα Τηλεόραση και το δημοσιογραφικό επιτελείο του, έχουν αναδείξει σοβαρά τοπικά θέματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Μάλιστα και από την εκπομπή μου «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» δεν περιορίζομαι να στηλιτεύω τα «κακώς κείμενα», αλλά καλώ και τους αρμόδιους για να απαντήσουν και να δώσουν λύσεις. Πρέπει να χτυπήσουμε και «το χέρι στο τραπέζι», να απαιτήσουμε κυρίως από την Κεντρική Εξουσία. Πως μπορούν να διεκδικήσουν οτιδήποτε από την Κυβέρνηση υποψήφιοι που είναι εγκλωβισμένοι σε κομματικά χρίσματα; Είναι αδύνατον. Κομματικές πολιτικές και προσωπικές φιλοδοξίες δεν έχουν θέση στην αυτοδιοίκηση. Είμαι εδώ για να προσφέρω και να βοηθήσω τους συμπολίτες μου, αλλά και να συγκρουστώ με τα τοπικά κατεστημένα που κρατούν την πόλη εγκλωβισμένη και υποβαθμισμένη. Δεν είναι δυνατόν η πρωτεύουσα της Μακεδονίας να ρημάζει, να έχει το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, η φτώχεια να αυξάνεται και ουδείς να αντιδρά.

ΕΡ: Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου Θεσσαλονίκης και πως σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε;

ΑΠ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ίδια η εικόνα της πόλης. Είναι μια εικόνα εγκατάλειψης. Μια εικόνα που δεν τιμά ούτε τη Θεσσαλονίκη, ούτε τους κατοίκους της. Και το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια αρχίζουμε και συνηθίζουμε πλέον σ αυτή την εικόνα.

Τα σοβαρότερα προβλήματα της πόλης δεν είναι ένα ή δύο, αλλά τέσσερα: Τα σκουπίδια και γενικά η έλλειψη καθαριότητας, η έλλειψη ασφάλειας στους δημόσιους χώρους και η δημόσια συγκοινωνία. Το ένα και μοναδικό μαζικό μέσο μεταφοράς, τα αστικά λεωφορεία δεν επαρκούν για ν’ αντιμετωπίσουν επαρκώς τα ζητήματα μετακίνησης στην πόλη και να προσφέρουν συγκοινωνίες ποιότητας. Εκτός των άλλων άμεσα θα κατασκευάσουμε άμεσα χώρους στάθμευσης, δίχως κόστος για τους μόνιμους κατοίκους. Χρειαζόμαστε επενδύσεις και μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε έτοιμοι να πιέσουμε και να βάλουμε πλάτη για τη δημιουργία μαρίνας και την κατασκευή γηπέδων για τις ομάδες της πόλης (Άρη, ΠΑΟΚ,Ηρακλή), όπως ακριβώς έγινε στην Αθήνα με χρηματοδότηση της πολιτείας.

Οφείλουμε στη Θεσσαλονίκη, στον εαυτό μας, στα παιδιά μας μια Δημοτική Αρχή που θα βάλει τάξη στην πόλη και στις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα σκουπίδια θα μαζεύονται, οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια θα πλένονται. Τα πάρκα θα φωτίζονται και θα προστατεύονται. Η Αστική Συγκοινωνία θα επιδιώξουμε να γίνει πιο συχνή και οι μετακινήσεις των πολιτών να γίνονται με άνεση και ασφάλεια.

Επιπλέον, θα ήθελα να τονίσω πως κομβικό σημείο στο πρόγραμμά μας είναι η κοινωνική πολιτική. Ήδη έχω κάνει επαφές και είμαι έτοιμος από τους πρώτους μήνες να παρέχω δωρεάν ρεύμα εφόρου ζωής σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, μέσω φωτοβολταϊκών πάρκων.

Παράλληλα, θέλω να δω μια Θεσσαλονίκη ανθρώπινη. Μια Θεσσαλονίκη που θα μπορεί ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει τη ζωή του στην πόλη. Να πηγαίνει ο δημότης με την οικογένεια του στα όμορφα πάρκα που θα φτιάξουμε σε κάθε γειτονιά. Να γίνει μια πόλη πρότυπο που να είναι προσβάσιμη σε κάθε της σημείο για άτομα με αναπηρία. Δεν πρόκειται να υπάρξουν αποκλεισμοί. Θα τα αλλάξουμε όλα κόντρα σε κατεστημένα και συμφέροντα. Θα υπάρξουν ειδικά πάρκα για σκύλους και έχουμε έτοιμο πλήρες πρόγραμμα στείρωσης, περίθαλψης και υιοθέτησης αδεσπότων.

ΕΡ: Ταυτίσατε το όνομά σας με τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία πως αισθάνεστε σήμερα που εφαρμόζεται πια η συμφωνία των Πρεσπών;

ΑΠ: Πρώτα από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι δυνατό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης να μην έχει λόγο στα εθνικά θέματα. Αυτό θα αλλάξει. Δεν μπορούν τα κέντρα αποφάσεων να λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν δραματικά τη ζωή των Θεσσαλονικέων και να μην ερωτάται ο δήμαρχος της πόλης.

Όσον αφορά τα μεγάλα και ιστορικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία μας, πρέπει να επισημάνουμε τη γενναιότητα και μαχητικότητα της Εκκλησίας μας και των κληρικών μας. Τα λέω αυτά γιατί διαμορφώνουν τη φυσιογνωμία και τις αξίες της πόλης μας. Η Θεσσαλονίκη είναι πρωταγωνίστρια σ’ αυτό τον αγώνα γιατί η Θεσσαλονίκη είναι η Πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Αν προσέξετε τον Δημόσιο Λόγο θα διαπιστώσετε ότι έχουμε αρχίσει σιγά σιγά να αποφεύγουμε να αναφερόμαστε σ’ αυτόν τον συσχετισμό.

Αισθάνομαι κι εγώ όπως και η πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού προδομένος γιατί δεν εισακούστηκε η φωνή μας και υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών και δεν αποδέχομαι αυτή την Συμφωνία.

Η Θεσσαλονίκη όμως είναι η Πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Κι αυτό δεν αλλάζει! Είναι η Πύλη των Βαλκανίων. Είναι μια πόλη Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή, μια πόλη ηρωική, ωστόσο οι κάτοικοί της συχνά αισθάνονται ιδιαίτερα μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Αθήνα, αισθάνονται παραγκωνισμένοι από το Κεντρικό Κράτος. Έτσι αισθάνομαι πολύ συχνά κι εγώ. Πάρτε για παράδειγμα το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης. Έχει γίνει «γεφύρι της Άρτας» με κάθε είδους δικαιολογίες. Η κοροϊδία έχει και τα όρια της. Φτάνει πιά. Στις 8 Οκτωβρίου όλα αλλάζουν και η πόλη επιστρέφει πίσω στους πολίτες της, μακριά από τοποτηρητές, εθνομηδενιστές, «αιώνιους» υποψηφίους δήθεν πατριώτες και «αλεξιπτωτιστές» από την Αθήνα…

Δείτε επίσης: Χαράλαμπος Παλλάκας: Η προσφορά και ο εθελοντισμός είναι η λύση για την προστασία του περιβάλλοντος

Πηγή: Politic.gr