Η επένδυση στις νέες τεχνολογίες και η διασύνδεση της παραγωγής του ερευνητικού έργου με την κοινωνία και την οικονομία αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους έχει οδηγήσει στη λειτουργία εκατοντάδων υπηρεσιών μέσω των νέων τεχνολογιών, διευκολύνοντας ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών.
Τα παραπάνω τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό CITY 106,1 της Θεσσαλονίκης.
Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας που απαρτίζεται από πολλούς stakeholders, όπως ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, την αγορά και τη βιομηχανία. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει πλέον ενταχθεί στην καθημερινή ζωή. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα και αυτό είναι φανερό και μέσα από τις συνεργασίες που έχουμε με εταιρείες νέων τεχνολογιών όπως η Google, η Open AI και η Mistral AI.
Αναφερόμενος στους στόχους για το 2026, ο κ. Καλαφάτης έκανε λόγο για τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας, χαρακτηρίζοντάς το ως μια πραγματική μεταρρύθμιση με στόχο την ενοποίηση του χώρου της έρευνας αλλά και την καλύτερη σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την πραγματική οικονομία και τη βιομηχανία.
«Δεύτερος στόχος» είναι η βελτίωση και αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών των ερευνητικών μας κέντρων, με ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη, προϋπολογισμού άνω των 370 εκατ. ευρώ. Θωρακίζουμε τα ερευνητικά μας κέντρα ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις απαιτήσεις των καιρών για τα επόμενα 20-30 χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νέο Κέντρο Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη AI Nucleus.
«Τρίτος στόχος» είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η διασύνδεση των ερευνητικών κέντρων με τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς μέσα από συνεργασίες.
Έχουμε ξεκινήσει πιλοτικά με το ΕΚΕΤΑ, το οποίο προγραμματίζει συνεργασίες με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Παύλου Μελά και τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, με στόχο την επίλυση τοπικών προβλημάτων. Φέρνουμε έτσι την τεχνολογία σε άμεση επαφή με τις ανάγκες των πολιτών.
Αναφερόμενος στο όραμά του για τη Θεσσαλονίκη του 2030, ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι χτίζεται βήμα-βήμα με την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, στοχεύοντας να μετεξελιχθεί σε κόμβο ανάπτυξης, καινοτομίας και παραγωγής νέας γνώσης.
Μιλώντας για την εξέλιξη σημαντικών έργων της Θεσσαλονίκης, ανέφερε την ενίσχυση της Δυτικής Θεσσαλονίκης με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, τη δημιουργία του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο, το νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο και έργα στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.
«Η Θεσσαλονίκη του 2030 θα είναι μια πόλη σύγχρονη και θα μπορεί ν’ ανταποκριθεί στον ρόλο που της επιτάσσει η ιστορία και το μέλλον της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
*Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



