Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024, 7:29:49 μμ
Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 02:51

Συνδρομή για τη μετανάστευση από ΕΕ και ΟΗΕ ζήτησε ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Χρειάζεται μεγαλύτερη συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αφού η πίεση από την παράνομη μετανάστευση πρέπει να απασχολήσει όλη την Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς, επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ.
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την επίσκεψη του στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη όπου και συναντήθηκε με τον διευθυντή της για το μεταναστευτικό κ. Ούντο Γιαντς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει αυξηθεί κατακόρυφα η παράνομη μετανάστευση από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας: «Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν καλύτερη τύχη, αψηφώντας τους κινδύνους στη θάλασσα, δημιουργώντας μία τεράστια πίεση στα σύνορά μας. Εμείς, ως Λιμενικό Σώμα υπηρετούμε δύο δόγματα: Να διαφυλάττουμε τα σύνορα της χώρας μας και να προστατεύουμε τις ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος αυτό γίνεται πράξη» τόνισε σχετικά και προσέθεσε: «Στο πολύπλευρο έργο των στελεχών αυτών περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις για την εξάρθρωση οργανωμένων μορφών εγκλήματος, την πάταξη του λαθρεμπορίου καθώς και τη διαχείριση απειλών από ενδεχόμενη εισαγόμενη τρομοκρατία. Για αυτό και χρειάζονται την υποστήριξή μας».

Επίσης αναφέρθηκε στις διασώσεις που πραγματοποιούν καθημερινά οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος στις ελληνικές θάλασσες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι διασώσεις έχουν ξεπεράσει κάθε ρεκόρ, αφού έχουν φθάσει σχεδόν τις 10.000 και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σημειώσουμε καθώς οι άνθρωποι και τα μέσα μας έχουν εξαντληθεί».

Ακόμη χαρακτήρισε το θέμα της παράνομης διακίνησης μεταναστών «ένα πολυσύνθετο ζήτημα με καθαρά διεθνικά χαρακτηριστικά» και συμπλήρωσε: «Είναι γεγονός ότι σήμερα, μέσω του "trafficking", κάποιοι κερδοσκοπούν, αποκομίζοντας τεράστια ποσά. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια πρόκληση προς όλα τα κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς για να συνεργαστούν, προκειμένου να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Γι' αυτό τον λόγο ο ΟΗΕ, όπως και άλλοι οργανισμοί, πρέπει να εντάξουν στον σχεδιασμό τους την αντιμετώπιση τέτοιων οργανωμένων μορφών εγκλήματος. Εμείς θέλουμε η Μεσόγειος, η κοιτίδα των μεγάλων πολιτισμών, να ξαναγίνει θάλασσα ελπίδας και ειρήνης».

Ο κ. Γιαντς, από την πλευρά του, ανέφερε: «Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτά που παραθέτετε. Η προσπάθεια που καταβάλλετε καθημερινά στα θαλάσσια σύνορα για να ανταποκριθείτε σε όλες τις προκλήσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όποτε θα βρείτε συμμάχους και θα εισακουστείτε. Εξάλλου, από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω το Λιμενικό Σώμα επιτελεί καθημερινά ένα σημαντικό ανθρωπιστικό έργο που οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε με κάθε τρόπο, αποκαθιστώντας, μεταξύ άλλων, την ηρεμία σε μία ταραγμένη περιοχή».

Την Τρίτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου θα παραθέσει συνέντευξη στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, με θέμα την πρόσφατη υπογραφή της τελικής συμφωνίας με την Cosco για νέες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Ταυτόχρονα, θα αναφερθεί στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στις ευκαιρίες που δημιουργούνται στην Ελλάδα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Επιπροσθέτως στη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής του στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιήσει, παράλληλα, μια σειρά σημαντικών επαφών με παράγοντες του ναυτιλιακού τομέα και της ελληνικής ομογένειας που δραστηριοποιούνται στην Αμερική.

Συγχρόνως, ο κ. Βαρβιτσιώτης έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, ώστε να έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί τόσο για τα θέματα της ομογένειας όσο και της Ορθοδοξίας της Αμερικής, ενώ θα παραστεί και ως κεντρικός ομιλητής στο Harvard Kennedy School of Government με θέμα «Σύγχρονες αναπτυξιακές προκλήσεις της Ελλάδας και ο ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας στην εθνική οικονομία».

Πηγή: Το Βήμα