Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024, 5:14:48 μμ
Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 11:01

Συνέδριο αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στη σκιά της έκρηξης Κικίλια στην Πάτρα

Στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας σήμερα, Τρίτη, όπου θα παραστεί και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλης Κικίλιας, θεωρείται πιθανόν να τεθεί το «μείζον» εσωτερικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στην ΕΛ.
ΑΣ. με τις δημόσιες επικρίσεις του πολιτικού προϊστάμενου της Κατεχάκη προς υψηλόβαθμους αξιωματικούς στη διάρκεια επίσκεψής του στην Πάτρα προ τριών ημερών.

Ο κ. Κικίλιας απεκάλεσε «τσίρκο» τα υπερβολικά μέτρα ασφαλείας που είχαν λάβει οι αξιωματικοί της Αχαΐας κατά την επίσκεψή του, ενώ τους επέκρινε επειδή σε μία συνάντηση που είχε δεν είχαν προσκαλέσει και «απλούς αστυνομικούς» του νομού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός φέρεται να είχε ζητήσει -όπως συμβαίνει πολλές φορές σε επισκέψεις του σε αστυνομικές υπηρεσίες- να μην υπάρχει μόνο παρουσία βαθμοφόρων αλλά και κατωτέρων αστυνομικών. Επιπλέον φέρεται λίγη ώρα πριν από την άφιξή του στην Πάτρα να είχε δεχθεί τηλεφωνήματα από συνεργάτες του στην αχαϊκή πρωτεύουσα ότι «παρουσιάζεται κυκλοφοριακό πρόβλημα λόγω των μέτρων της Τροχαίας εν όψει της άφιξής του». Παράλληλα από το περιβάλλον του κ. Κικίλια αναφερόταν ότι «ο υπουργός έγινε δέκτης ευμενών σχολίων για τις αναφορές του στους αξιωματικούς της Πάτρας».

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και συνδικαλιστές μιλούν ωστόσο από την πλευρά τους για «νέο ατόπημα του υπουργού, ο οποίος για δεύτερη φορά μιλά με ανοίκειο τρόπο σε ανώτερους αξιωματικούς του Σώματος, μετά και την εκδίωξη στρατηγού της Αστυνομίας από σύσκεψη στη Χαλκιδική τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πράγματι μπορεί να υπήρχε κάποια σχετική υπερβολή στα μέτρα ασφαλείας, όμως αν υπήρχε κάποιο απρόοπτο -λόγω και των ιδιορρυθμιών που έχει η Πάτρα σε ζητήματα ασφαλείας- η συζήτηση θα ήταν ακριβώς αντίστροφη. Επιπλέον θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κληθούν… εκατοντάδες απλοί αστυνομικοί σε μία συνάντηση με τον υπουργό. Και σε κάθε περίπτωση αυτά τα υποτιμητικά σχόλια για τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. δεν θα έπρεπε να εκφρασθούν δημοσίως, μπροστά στις κάμερες και με το στυλ "πάμε έξω τώρα να σας κάνω σχετικές δηλώσεις", μιλώντας προς τα τηλεοπτικά συνεργεία. Και άλλες φορές πολιτικά στελέχη του υπουργείου έχουν παράπονα από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., όχι για λόγους επικοινωνιακούς -όπως συνέβη στην Πάτρα-, αλλά με πολύ σοβαρότερες αιτίες. Όμως για λόγους αρχής και προστασίας του Σώματος οι σχετικές συζητήσεις γίνονται ενδοϋπηρεσιακά, ενώ παρέχεται η δυνατότητα να διαταχθεί σχετική έρευνα. Ο κ. Κικίλιας μέσα σε λίγες εβδομάδες επανέλαβε δύο φορές το ίδιο λάθος στη συμπεριφορά του, το οποίο απέφυγαν όλοι οι προκάτοχοί του αλλά και η πολιτική ηγεσία στρατιωτικών υπηρεσιών…»

Μέχρι στιγμής, παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν στο αστυνομικό σώμα για το περιστατικό, δεν εκδόθηκε ανακοίνωση του αρμόδιου συνδικαλιστικού οργάνου, της ΠΟΑΞΙΑ. Και αυτό φέρεται, σύμφωνα με αναφορές στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., να έχει γίνει «λόγω του επικείμενου συνεδρίου όπου θα παρουσιασθεί ο υπουργός και αναμένεται να τεθεί το θέμα της Πάτρας».

Πηγή: Το Βήμα