Επεσήμανε τη σημασία της λέξης «πρόθεση», καθώς η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και η δημοσίευση αφορά την «επιθυμία» της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Τουρκίας να κάνει έρευνες σε περιοχές που εμπεριέχονται στην οριοθέτηση ΑΟΖ του τουρκολυβικού μνημονίου.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Συρίγος τόνισε ότι η θέση της Τουρκίας να προχωρήσουν οι έρευνες είναι δεδομένη και αυτό που έγινε είναι ένα ακόμη βήμα. Τα δεδομένα όπως είπε δεν έχουν αλλάξει, ενώ τα σημεία που δημοσιεύθηκαν στο χάρτη είναι ήδη γνωστά από το τουρκολυβικό μνημόνιο και από τον χάρτη που έστειλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου του 2020.
Για την ελληνική πλευρά, είπε ο κ. Συρίγος οι κινήσεις αυτές θεωρούνται παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα και περί τα τέλη Δεκεμβρίου στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Σχετικά με τις κυρώσεις που είχε ανακοινώσει η ΕΕ σε βάρος της τουρκικής κρατικής εταιρίας πετρελαίου, ο κ. Συρίγος είπε ότι ελήφθησαν σε θεωρητικό επίπεδο αλλά όταν ήρθε η ώρα της εφαρμογής, επιβλήθηκσαν «κάποιες αστείες κυρώσεις σε βάρος δύο προσώπων στη διοίκηση της τουρκικής κρατικής εταιρίας».
Πηγή: skai.gr



