Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 2:16:50 μμ
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 08:50

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλάζουν τα κριτήρια για την «διεύρυνση»

Στην διεύρυνση προς πάσα κατεύθυνση εμμένει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή ασκεί ελεγχόμενη πίεση προς το Ποτάμι και την δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις που συνέδεσαν το όνομα του πρόεδρου του ΛΑΟΣ, Γ.
Καρατζαφέρη με την υπόθεση προμήθειας των ελικοπτέρων Super Puma.
Παρά ταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως διατεθειμένος να παίξει στο πεδίο του διπολισμού, εκτιμώντας ότι μόνο έτσι θα αναγκάσει πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικές ομάδες να στραφούν προς τις δικές του τάξεις.

Διαισθανόμενος την εκλογική πίεση που πιθανολογείται ότι θα δεχθεί από το Ποτάμι, το οποίο φαίνεται να προσελκύει κρίσιμη μάζα κεντροαριστερών ψηφοφόρων, αρχίζει να εξαπολύει μία ηπίων τόνων επίθεση προς αυτήν την κατεύθυνση. «Το Ποτάμι δεν μπορεί να συνεχίζει να εμφανίζται προγραμματικά ασπόνδυλο», ανέφερε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο της απόπειρας διεύρυνσης και επίτευξης πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών, η Κουμουνδούρου προγραμματίζει μία σειρά περιφερειακών συνδιασκέψεων έως το τέλος του έτους, οι οποίες κατ' αρχάς θα έχουν προγραμματικό χαρακτήρα.
Σε δεύτερο επίπεδο όμως, φιλοδοξία του Αλ. Τσίπρα είναι να λειτουργήσουν οι συνδιασκέψεις αυτές ως πολιτικά φυτώρια στα οποία θα καλλιεργηθούν σχέσεις συνεργασίας με τοπικές κοινωνικές και πολιτικές ομάδες και για τον λόγο αυτό θα σταλούν και προσκλήσεις. Αποδέκτες θα είναι όλες οι πιθανές και πρόθυμες πολιτικές δυνάμεις (από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ΔΗΜΑΡ, έως του Οικολόγους, τους ανεξάρτητους βουλευτές, τους «αστέγους» του ΠαΣοΚ, αλλά και τους Ανεξάρτητους Ελληνες), οι οποίες είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και πληρούν κάποιες πολιτικές προϋποθέσεις.
Στο πλαίσο αυτό, τα κριτήρια για ένταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εμφανώς (αν και όχι διακηρυγμένα) μετατοπιστεί: από το αν κάποιος έχει ψηφίσει ένα ή δύο μνημόνια, στο αν κάποιος θα ψηφίσει υπέρ της εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. «Οποιος ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να ελπίζει σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε την Πέμπτη ο Π. Σκουρλέτης μιλώντας σε δημοσιογράφους και συμπλήρωσε ότι «δεν ισχύει όμως και το αντίστροφο», ότι δηλαδή όποιος δεν ψηφίσει συμπεριλαμβάνεται αυτομάτως στις «συνεργαζόμενες δυνάμεις».

«Τι γνωρίζουν Πλεύρης - Γεωργιάδης;»

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εντείνει τις πιέσεις και προς την δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, γι αλόγους που υπερβαίνουν την μνημονιακή πολιτική. Πιο συγκεκριμένα, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Σκουρλέτης, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει σαφείς τοποθετήσεις των πρώην βουλευτών του ΛΑΟΣ και σημερινών της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδη και Θ. Πλεύρη, για το αν γνώριζαν τι υπέγραφαν, όταν κατέθεταν ερωτήσεις για την πορεία εξοπλιστικών προγραμμάτων στη Βουλή, όσο ήταν μέλη του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ελέγχεται για την συμμετοχή του σε off shore εταιρεία και το όνομά του έχει συσχετισθεί με την προμήθεια των ελικοπτέρων Super Puma.

Πηγή: Το Βήμα