Κυριακή, 16 Μαΐου 2021, 2:18:15 μμ
etpa
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 20:20

Θεσσαλονίκη: Αποκαταστάθηκε η τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων που είχε βεβηλωθεί

Συντάκτης:

Θύμα βανδαλισμού είχε πέσει λίγες μόνο μέρες μετά την ολοκλήρωσή η τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, στη γειτονιά Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, οι δημιουργοί της δεν επέτρεψαν στις μουτζούρες να την “ακυρώσουν” και προχώρησαν στην αποκατάστασή της, σε λιγότερο από ένα μήνα μετά.

Η τοιχογραφία στην οδό Μιχαήλ Καλού, από την Ομάδα Γειτονιά του Βαρδάρη, του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, τιμά τα θύματα της εβραϊκής κοινότητας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και υπενθυμίζεται οτι είχε βεβηλωθεί από αγνώστους στις 18 Μαρτίου.

Πλέον, με την αποκατάστασή της παραδόθηκε ξανά στην πρότερη μορφή της σε όλους όσοι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και τη δράση για την ανάδειξη των αποσιωπημένων γεγονότων της ιστορίας της από τη λήθη.

Στις 9 και 10 Απριλίου, τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας ένωσαν τις δυνάμεις τους και εργάστηκαν με πείσμα, μεράκι, ζήλο και δημιουργικότητα, υλοποιώντας την υπόσχεσή τους για άμεση αποκατάσταση, όπως και για προστασία του έργου τους από κάθε επόμενη επίθεση μίσους.

«Πράξεις έκδηλου μίσους, όπως η βεβήλωση της συγκεκριμένης τοιχογραφίας, δεν τιμούν τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης μας και είναι χαρακτηριστικές της άγνοιας, της αμάθειας και των αντισημιτικών πεποιθήσεων από μερίδα συμπολιτών μας. Ωστόσο, είναι αυτές που μας κρατούν σε εγρήγορση και μας υπενθυμίζουν πως το “μικρόβιο” του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας βρίσκεται ακόμα ενεργό στις κοινωνίες μας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ανάγκη να ενωθούμε και να αντισταθούμε συλλογικά απέναντι σε κάθε μορφή βίας και κοινωνικού στιγματισμού. Έτσι, κι εμείς, τα μέλη της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη και σύσσωμο το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, δεν ματαιωνόμαστε και δηλώνουμε πως θα είμαστε εκεί να αποκαθιστούμε με πράξεις την ιστορική μας μνήμη όσες φορές χρειαστεί και θα συνεχίζουμε τις δράσεις μας για την ανάδειξή της. Άλλωστε, ο αγώνας μας για απεξάρτηση μας έχει διδάξει, μεταξύ άλλων, ότι είναι αναγκαίο να υπερασπιζόμαστε και να μαχόμαστε για αξίες, όπως η δικαιοσύνη, η αλήθεια και η αλληλεγγύη», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Ομάδας.

Η άμεση και αποτελεσματική αποκατάσταση της τοιχογραφίας πραγματοποιήθηκε με τη σημαντική υποστήριξη και την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Heinrich Böll Stiftung, αλλά και τη συμβολή του street artist Same84 και της UrbanAct.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Δωρεά 10 λευκών μαγνητικών πινάκων χειρουργείων στο “ΑΧΕΠΑ” από το “ HJ41 Καλαμαριά Κωνσταντίνος Παλαιολόγος’

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Politic.gr