Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 4:08:33 μμ
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 15:08

Θεσσαλονίκη: Το Γενί Τζαμί ανοίγει για το Ραμαζάνι, για πρώτη φορά από το 1922

Για πρώτη φορά από το 1922, ανοίγει για το Ραμαζάνι των μουσουλμάνων το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη.

Το ιστορικό μνημείο Γενί Τζαμί χρησιμοποιείται σήμερα ως εκθεσιακός χώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης και θα ανοίξει στις 10 Απριλίου για το Ραμαζάνι των μουσουλμάνων της Θεσσαλονίκης.

Ο χώρος παραχωρείται για πρώτη φορά στους μουσουλμάνους για την τέλεση της προσευχής στην εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου.

Η απόφαση ελήφθη από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων ενώ ο ιμάμης θα επιλεγεί από το ελληνικό κράτος. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σημειώνεται ότι «η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εύχεται στους Μουσουλμάνους ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων».

Το Γενί Τζαμί ως τόπος λατρείας στη Θεσσαλονίκη

Το Γενί Τζαμί χτίστηκε στη Θεσσαλονίκη το 1902 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι και χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τους εξισλαμισθέντες Εβραίους, τους επονομαζόμενους Ντονμέδες (Dönme/Donmeh). Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922, στέγασε για μικρό διάστημα πρόσφυγες. Από το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, γι’ αυτό και είναι γνωστό και ως «Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο».

Το κτίριο έχει δύο ορόφους και συνδυάζει τη μουσουλμανική παράδοση με τον αρχιτεκτονικό συρμό του καιρού του (στοιχεία του αρχιτεκτονικού ρεύματος του εκλεκτικισμού, που χρησιμοποίησε ο αρχιτέκτονας και σε πολλά άλλα κτήριά του, του σώζονται στην πόλη, όπως στο Διοικητήριο, το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής ώμα Στρατού, τη βίλα Αλλατίνι κ.ά).

Στο προαύλιό του υπάρχει πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της Ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων (σαρκοφάγοι, επιτύμβια, ανάγλυφα, τιμητικές και ταφικές στήλες κ.λ.π.) από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Πού θα γίνει η προσευχή των μουσουλμάνων σε Αθήνα και Ρόδο

Στην Αθήνα η προσευχή θα γίνει στο Ισλαμικό Τέμενος, στη Ρόδο στο τέμενος Σουλεϊμανίγιε και στη Θεσσαλονίκη στο Γενί Τζαμί, το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου 30.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο – «Παιδεία υγεία δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στον λαό»

Πηγή: Politic.gr