Quantcast
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023, 6:23:23 πμ
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 11:53

Το Politico στη Θεσσαλονίκη λόγω Καϊλή: “Κοσμοπολίτικη πόλη με σκοτεινή ιστορία”

Το Politico, με αφορμή την σύλληψη της Εύας Καϊλή, θυμήθηκε υποθέσεις διαφθοράς που έχουν ταλανίσει την Θεσσαλονίκη, τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Η στήλη Brussels Playbook του Politico σήμερα, Παρασκευή (27/1) είναι αφιερωμένη στη Θεσσαλονίκη καθώς ο δημοσιογράφος Νικ Βινοκούρ συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, όπου συνομίλησαν για την υπόθεση Qatargate και την σύλληψη της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, η οποία κατάγεται από την πόλη.

“Καλημέρα. Είμαι ο Nick Vinocur, γράφοντας το σημερινό Playbook από τη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Είναι μια πολυσύχναστη, κοσμοπολίτικη πόλη με νόστιμο φαγητό, σκοτεινή πολιτική ζωή και μια βαθιά, σκοτεινή ιστορία. Τη λατρεύω – πάντως αν με φαντάζεστε να πίνω ρακί κάτω από τον μεσογειακό ήλιο, ξανασκεφτείτε το – ο καιρός είναι όπως στις Βρυξέλλες” αναφέρει η στήλη, ξεκινώντας το αφιέρωμα της.

O Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε στο Politico: “Εξακολουθώ να είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να δείχνουν μηδενική ανοχή στη διαφθορά“. Αλλά η υπόθεση δεν θα πρέπει να αντανακλά την ίδια τη Θεσσαλονίκη. Οι ντόπιοι βλέπουν τη σύλληψη της Καϊλή ως μια “κακή υπόθεση”, αλλά κάτι που συνέβη “εκτός των ορίων της πόλης”.

«Aυτό δεν έχει να κάνει με το πολιτικό DNA της πόλης»

Στη συνέχεια στο κείμενο της στήλης τίθεται το ερώτημα «αν πρόκειται για μια τοπική παράδοση;» και αυτό γιατί, όπως σημειώνεται, «η Καϊλή, η οποία έχει προφυλακιστεί με την κατηγορία της διαφθοράς, είναι η τελευταία από τους γεννημένους στη Θεσσαλονίκη πολιτικούς που εμπλέκεται σε κάποιο σκάνδαλο: ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο πρώην υπουργός Άμυνας που φυλακίστηκε για διαφθορά, είχε καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, και το ίδιο ισχύει για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον πρώην δήμαρχο το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί σε σκανδαλώδεις υποθέσεις. “Αλλά αυτό δεν έχει κάνει με το πολιτικό DNA της πόλης”υποστηρίζει ο Ζέρβας. “Στην πραγματικότητα τα προβλήματα οφείλονται στην ελληνική κεντρική διακυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”».

Αν μη τι άλλο, η υπόθεση της Καϊλή θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη δυσπιστία απέναντι στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, επέμεινε ο Ζέρβας: “Πρόκειται για ένα ζήτημα που αμφισβητεί την αξιοπιστία και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι σε μια δύσκολη περίοδο … το γεγονός ότι η Ευρώπη συχνά αργεί να αντιδράσει, δεν βοηθάει”.

Η συνάντηση με Ζέρβα

Ο δημοσιογράφος, στη συνέχεια, αναφέρεται στα σχέδια επανεκλογής του Κωνσταντίνου Ζέρβα στη θέση του δημάρχου της Θεσσαλονίκης: «Ανακάμπτοντας από την πανδημία, λέει ο κ. Ζέρβας, η πόλη του 1 εκατομμυρίου κατοίκων προσελκύει ξένες επενδύσεις ανάμεσα στις οποίες αυτές των Deloitte, Accenture και Pfizer, ο διεθύνων σύμβουλος της οποίας, Αλμπέρτ Μπουρλά, κατάγεται από την πόλη. Ο Ζέρβας δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει την δεύτερη θητεία του για να ολοκληρώσει το έργο του Μετρό και να ιδρύσει μουσείο για το Ολοκαύτωμα».

Ο κ. Ζέρβας είπε για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης: “Πράγματι, η Θεσσαλονίκη ήταν κάποτε στην πλειοψηφία της εβραϊκή και είχε ακόμη μεγάλη κοινότητα όταν οι Ναζί κατέλαβαν την πόλη το 1941. Μόνο το 4% των Εβραίων της πόλης επέζησε. Ωστόσο, 80 χρόνια μετά, το μουσείο του Ολοκαυτώματος δεν έχει ακόμα τελεσφορήσει”. Ερωτηθείς για την καθυστέρηση από τον δημοσιογράφο, ο κ. Ζέρβας είπε ότι έχει να κάνει με τη γραφειοκρατία και το γεγονός ότι τα σχέδια για το μουσείο έπρεπε να αναθεωρηθούν από τη διοίκησή του.

«Όσο για το μετρό… αυτό καθυστερεί γιατί το υπέδαφος της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτο με αρχαιότητες. Δίκαιο ως επιχείρημα αλλά τα καλύτερα δημόσια μέσα μεταφοράς πρέπει να έρθει γρήγορα. Το κυκλοφοριακό είναι συνεχές. Ευτυχώς όλα τα ξεχνά όταν κάθετα κανείς να φάει. Σας είπα για το φαγητό;» κλείνει η στήλη Brussels Playbook του Politico.

Δείτε επίσης: Φίλος Άλκη: «Ήταν όλοι ψυχροί σαν δολοφόνοι – Σοκαρίστηκα όταν είδα το δρεπάνι»

Πηγή: Politic.gr