Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023, 10:22:47 πμ
Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 18:36

Ζέρβας για φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό: «Παρά τις εκκλήσεις μας, το κεντρικό κράτος κωφεύει»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, αναφέρθηκε στην εμφάνιση των φυτοπλαγκτόν και την έντονη δυσοσμία τους στον Θερμαϊκό κόλπο.

Ο Κ. Ζέρβας τόνισε πως πρόκειται για φυσικό φαινόμενο, το οποίο δεν αποτελεί αρμοδιότητα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα:

«Δυστυχώς η εμφάνιση μεγάλης έκτασης φυτοπλαγκτόν και η έντονη δυσοσμία που αυτό προκαλεί, αποτελούν ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο ταλαιπωρεί για χρόνια την πόλη της Θεσσαλονίκης. Είναι γνωστό, πως το φαινόμενο υποχωρεί σταδιακά όταν φυσάει ο Βαρδάρης και πέφτει η θερμοκρασία.

Ωστόσο, η τεχνική απομάκρυνση της βιομάζας απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και εξοπλισμό, την οποία το κεντρικό κράτος τα τελευταία χρόνια αναθέτει σε ιδιώτες.

Παρότι η αντιμετώπιση του φαινομένου δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ή άλλου φορέα ΟΤΑ θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να βρεθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης του φαινομένου, κι επιτέλους να βρεθεί η πρέπουσα και αποτελεσματική λύση για την ολοκληρωμένη διαχείριση τόσο του Θερμαϊκού, όσο και του δάσους του Σέιχ Σου, που αποτελούν τους δύο πνεύμονες της πόλης.

Σε ότι αφορά την απομάκρυνση της επιπλέουσας βιομάζας, εάν παρά τις εκκλήσεις μας, οι υπηρεσίες του κεντρικού κράτους συνεχίσουν να κωφεύουν για μόνιμη επίλυση του ζητήματος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατά παρέκκλιση κάθε τυπικής αρμοδιότητας, και ευθύνης θα διεκδικήσει και θα εφαρμόσει λύση, εδώ και τώρα. Κι ας έρθουν μετά να μας πουν ότι παρανομήσαμε. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει κι άλλο».

Δείτε επίσης:Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο χωριό Λοφίσκος του Δήμου Λαγκαδά

Πηγή: Politic.gr