Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023, 10:07:40 μμ
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 17:25

Αμφιβολίες Πούτιν για Nord Stream 1: «Υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός να μην λειτουργεί»

Έτοιμος να επαναλειτουργήσει ήταν ο αγωγός Nord Stream 1 μέχρι χθες, ο Πούτιν όμως σήμερα εκφράζει αμφιβολίες

«Μένει να δούμε σε τι κατάσταση θα επιστρέψει ο εξοπλισμός του Nord Stream 1 από τη διαδικασία της συντήρησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Και συμπλήρωσε: «Υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός να μην λειτουργεί μετά την επιστροφή του από τον Καναδά και ο Nord Stream να σταματήσει».

Ο Πούτιν υποστήριξε ακόμη ότι η απόφαση του Καναδά να καθυστερήσει την επιστροφή της τουρμπίνας για τον Nord Stream δεν είναι πολιτική και δεν σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ένας εξοπλισμός χρειάζεται επισκευή, η οποία και είναι προγραμματισμένη. Δεν παραχωρείται από τον Καναδά, επειδή έχουν επιβληθεί κυρώσεις κατά της Gazprom, παρόλο που πρόκειται για εργοστάσιο της Siemens. Θα σας πω γιατί το έκανε ο Καναδάς. Επειδή παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο και σχεδιάζει να μπει στην ευρωπαϊκή αγορά» σημείωσε ο Πούτιν.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το gazzeta.ru, ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι «η Gazprom δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κανένα επίσημο έγγραφο ότι η τουρμπίνα για τον Nord Stream 1 θα επιστραφεί σύντομα στη Ρωσία από τον Καναδά».

Διαφορετικά, αν η Ρωσία δεν λάβει την τουρμπίνα για τον Nord Stream 1, ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει μόλις 30 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, δηλαδή το μισό απ’ ό,τι τώρα, δήλωσε ο Πούτιν.

Δείτε επίσης: Το αντίο του Μπόρις Τζόνσον: «Hasta la vista, baby!»

Πηγή: Politic.gr