Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022, 5:35:36 μμ
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 16:45

Απίστευτες εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb από το νεφέλωμα του Ωρίωνα (pics)

Το συγκεκριμένο τεχνολογικό αριστούργημα κοστίζει 10 δισεκατομμύρια δολάρια

Πολύ όμορφες εικόνες κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb από το νεφέλωμα του Ωρίωνα το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1.350 ετών φωτός από τη Γη.

Πρόκειται για ένα περιβάλλον το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό στο οποίο γεννήθηκε το ηλιακό μας σύστημα πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι συγκεκριμένες εικόνες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από μια διεθνή ομάδα ερευνητών η οποία θέλει να μελετήσει τα νέα δεδομένα έτσι ώστε να γίνουν πιο κατανοητές οι συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα.

Ένας από τους κύριους λόγους που στάλθηκε το συγκεκριμένο διαστημικό τηλεσκόπιο ήταν το να ληφθούν αυτές οι φωτογραφίες. Για το συγκεκριμένο εγχείρημα συνεργάστηκαν περισσότεροι από 100 επιστήμονες από 18 χώρες του κόσμου.

«Είμαστε έκπληκτοι από τις θεαματικές εικόνες του νεφελώματος του Ωρίωνα», δήλωσε η αστροφυσικός Ελς Πίτερς του πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά. «Μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς τα τεράστια αστέρια μεταμορφώνουν τα νέφη αερίων και σκόνης μέσα στα οποία γεννήθηκαν», συμπλήρωσε.

Τα νεφελώματα καλύπτονται από μεγάλες ποσότητες σκόνης, που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την παρατήρησή τους από τηλεσκόπια όπως το Hubble.

Το υπερσύγχρονο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb διαθέτει εξοπλισμό που του επιτρέπει να «βλέπει» μέσα από αυτά τα στρώματα σκόνης.

Ο αστροφυσικός Έντουιν Μπέργκιν από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ είπε ότι «ελπίζουμε να φτάσουμε στο σημείο να κατανοήσουμε ολόκληρο τον κύκλο γέννησης ενός αστεριού».

Ένα τεχνολογικό αριστούργημα αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εκτοξεύτηκε πριν από περίπου οκτώ μήνες και απέχει σχεδόν 1,5 εκατ. χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Δείτε επίσης: Το τρολάρισμα της Ιβ Τζομπς για το iPhone 14

Πηγή: Politic.gr