Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024, 1:55:02 πμ
Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023 22:46

Βουλγαρία: Καταστρέφει 1,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου Pfizer για την Covid-19

Στην καταστροφή 1,4 εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, προχωρά η Βουλγαρία, σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Άσεν Μετζίντιεφ

Ο Μετζίντιεφ συνέκρινε τη λοίμωξη που προκαλεί σήμερα η Covid19 με τη συνηθισμένη γρίπη.

Ο υπουργός ανέφερε ως επιτυχία της κυβέρνηση το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύτηκε εκ μέρους της την αγορά λιγότερων δόσεων από την Pfizer.

«Έτσι καταργείται η υποχρέωση του κράτους να παραλάβει εμβόλια, τα οποία θα πρέπει να καταστρέψει. Εξοικονομήσαμε 188 εκατομμύρια βουλγαρικά λέβα, τα οποία θα είχαν πληρωθεί τώρα», είπε.

Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός παιδιατρικού νοσοκομείου, καθώς και ενός ξενοδοχείου και κέντρου αποκατάστασης εντός του νοσοκομείου.

Η συμφωνία που επαναδιαπραγματεύτηκε η ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή με την Pfizer δίνει στη Βουλγαρία την επιλογή να παραγγέλνει νέες δόσεις όταν τις χρειάζεται και να τις πληρώνει κατά την παράδοσή τους.

Σύμφωνα με τον Μετζίντιεφ, αν αυξηθεί το κόστος επίσκεψης σε ιατρούς, αυτό θα πρέπει να επιβαρύνει το κράτος και όχι τον ασθενή.

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα πρώτα ελικόπτερα-ασθενοφόρα θα φτάσουν στη Βουλγαρία νωρίτερα απ’ ότι ήταν προγραμματισμένο.

«Η διαδικασία μίσθωσης των ελικοπτέρων τελείωσε και την εξασφάλισε (σ.σ. τη σύμβαση) μια ιταλική εταιρεία. Τα πρώτα δύο μισθωμένα ελικόπτερα θα φτάσουν στα τέλη Ιουνίου ή τα αρχές Ιουλίου. Το πρώτο ελικόπτερο που αγοράσαμε θα παραδοθεί εδώ τον Δεκέμβριο και τον επόμενο χρόνο η Βουλγαρία θα παραλάβει άλλα δύο», είπε.

Δείτεεπίσης: Νότια Αφρική: Η έκθεση για τη φερόμενη ρωσική συμφωνία όπλων αναμένεται σε δυο μήνες

Πηγή: Politic.gr