Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022, 6:53:26 μμ
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022 20:50

Βρετανία: Απεπέμφθη βουλευτής των Εργατικών που αποκάλεσε τον υπ. Οικονομικών κατ’ επίφαση μαύρο»

Η Ρούπα Χακ, βουλευτής που εκπροσωπεί μια περιοχή του δυτικού Λονδίνου, κατηγορήθηκε για ρατσισμό από τους Συντηρητικούς

Bουλευτής των Εργατικώναπεπέμφθη από το κόμμα της σήμερα, αφού κατηγορήθηκε ότι έκανε ρατσιστικά σχόλια για τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κουάρτενγκ, με έναν εκπρόσωπο του κόμματος της αντιπολίτευσης να λέει ότι θα την καλέσει να απολογηθεί.

Η Ρούπα Χακ, βουλευτής που εκπροσωπεί μια περιοχή του δυτικού Λονδίνου, κατηγορήθηκε για ρατσισμό από τους Συντηρητικούς, αφού ο ιστότοπος Guido Fawkes δημοσίευσε ένα ηχητικό απόσπασμα στο οποίο η Χακ ακούγεται να λέει για τον πρώτο μαύρο υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας ότι είναι «κατ’ επίφαση μαύρος».

Ερωτηθείσα για τον Κουάρτενγκ σε μια εκδήλωση στο ετήσιο συνέδριο των Εργατικών στο Λίβερπουλ, η Χακ μίλησε για την εκπαίδευση του υπουργού σε σχολεία ελίτ και πρόσθεσε: «Αν τον ακούσεις… δεν θα ήξερες ότι είναι μαύρος».

Ένας εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ είπε σε δημοσιογράφους: «Καταδικάζουμε προφανώς τις δηλώσεις που έκανε που ήταν εντελώς ανάρμοστες και θα την καλέσουμε να ζητήσει συγγνώμη και να αποσύρει αυτά τα σχόλια».

Η συγγνώμη της Χακ προς τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας

Η Χακ αργότερα δημοσίευσε ένα tweet ζητώντας από τον Κουάρτενγκ «την ειλικρινή και εκ βαθέων μου συγγνώμη για τα σχόλια», τα οποία είπε ότι ήταν απερίσκεπτα.

Ο Κουάρτενγκ, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Οικονομικών από την πρωθυπουργό Λιζ Τρας νωρίτερα αυτό το μήνα, παρουσίασε την Παρασκευή το νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο προκάλεσε αναταραχή τις τελευταίες ημέρες στις χρηματοοικονομικές αγορές και ώθησε τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Δείτε επίσης: Λιζ Τρας: Η Βρετανία θα συνεχίσει να διαθέτει στρατιωτική βοήθεια ως τη νίκη επί της Ρωσίας

Πηγή: Politic.gr