Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2023, 9:13:20 πμ
Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2022 23:25

Βρετανία: Χιλιάδες στους δρόμους του Λονδίνου για να απαιτήσουν γενικές εκλογές

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου το Σάββατο για να διαδηλώσουν ενάντια σε αυτό που αποκαλούσαν «λιτότητα των Τόρις» και να απαιτήσουν την άμεση διεξαγωγή γενικών εκλογών

Η διαμαρτυρία, με την ονομασία ‘Britain is Broken‘, οργανώθηκε από τη Λαϊκή Συνέλευση κατά της Λιτότητας και υποστηρίχθηκε από ομάδες όπως οι CND, Unite, Just Stop Oil και Extinction Rebellion.

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία υπό βροχή από το Embankment έως την πλατεία Trafalgar στο κεντρικό Λονδίνο.

Ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν ο Μικ Λιντς, γενικός γραμματέας του συνδικάτου Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών (RMT) – τα μέλη του οποίου σχεδίαζαν να απεργήσουν το Σάββατο, προτού ανασταλεί η δράση την Παρασκευή – και ο πρώην ηγέτης των Εργατικών ΤζέρεμιΚόρμπιν, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση θα «αναγκαζόταν να ακούσει» τους διαδηλωτές που ζητούσαν βελτίωση των αμοιβών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Οι άνθρωποι εδώ έξω είναι πολύ αποφασισμένοι. Δεν πρόκειται να δεχτούν τα άτομα με αναπηρίες να υφίστανται διακρίσεις, δεν πρόκειται να δεχτούν αυξανόμενη εξαθλίωση στην κοινωνία μας», τόνισε.

Ο ανεξάρτητος πλέον Κόρμπιν είπε στο πρακτορείο ειδήσεων PA ότι ήταν εκεί με τους βουλευτές των Εργατικών και ότι πίστευε ότι μέλη του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου θα έπρεπε επίσης να ήταν εκεί.

Η Λαϊκή Συνέλευση είπε ότι οι διαδηλωτές απαιτούσαν άμεση διενέργεια γενικών εκλογών, δράση για τους χαμηλούς μισθούς και την κατάργηση των «αντισυνδικαλιστικών» εργασιακών νόμων.

Το Συντηρητικό Κόμμα υποστηρίζει ότι έχει εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση λόγω της πλειοψηφίας του στη Βουλή των Κοινοτήτων και δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να προκηρύξει γενικές εκλογές μέχρι το 2024.

Ωστόσο, κάποιοι υποστηρίζουν ότι 2 αλλαγές ηγεσίας από τις γενικές εκλογές του 2019 – που αποφασίστηκαν μόνο από το κόμμα, καθώς και οι εσωτερικές συζητήσεις για το αν θα συνεχίσουν να τιμούν το μανιφέστο με βάση το οποίο εκλέχθηκε το κόμμα πριν από 3 χρόνια – σημαίνει ότι η εντολή είναι πολύ ξεπερασμένη.

Αντιρατσιστικές ομάδες συμμετείχαν επίσης στην πορεία, απαιτώντας την απομάκρυνση της Σουέλα Μπρέιβερμαν από τη θέση της υπουργού Εσωτερικών. Η Μπρέιβερμαν έχει δεχθεί σφοδρή κριτική πρόσφατα για τη ρητορική της προς τους ανθρώπους που προσπάθησαν να έρθουν να ζήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό και για τον χειρισμό της κρίσης στο κέντρο επεξεργασίας ασύλου στο Μανστον στο Κεντ.

Δείτε επίσης: Βρετανία: Η αστυνομία λέει ότι η πρόσφατη επίθεση στο Ντόβερ είχε τρομοκρατικά κίνητρα

Πηγή: Politic.gr