Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, 4:51:54 πμ
Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015 21:50

Διαδηλώσεις κατά του Ισλάμ στην Ευρώπη, μετά την επίθεση στο Charlie

Το άλλοθι για να κατέβουν για μία ακόμη φορά στους δρόμους προκειμένου να εκφράσουν τα ξενοφοβικά τους αισθήματα έδωσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στους οπαδούς του αντιισλαμικού Pegida.

Διαδηλώσεις οργανώνονται σε τρεις γερμανικές πόλεις τη Δευτέρα το βράδυ, ενώ συναντήσεις προγραμματίζονται επίσης σε Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.
Στη Δρέσδη, την πόλη όπου γεννήθηκε το Pegida (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) πριν από τρεις μήνες, αναμένεται η μεγαλύτερη πορεία τη Δευτέρα (με τη συμμετοχή έως και 20.000 ανθρώπων), παρά τις εκκλήσεις της γερμανικής κυβέρνησης να ακυρωθεί.

Η ίδια η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει καταδικάσει τις αντιμουσουλμανικές διαδηλώσεις χαρακτηρίζοντας τους επικεφαλής του Pegida ρατσιστές έμπλεους μίσους. Στο ίδιο μήκος κύματος, ορμώμενος από το μαύρο περιβραχιόνιο το οποίο πρόκειται να φορούν οι διαδηλωτές σε ένδειξη πένθους για τα θύματα του Παρισιού, ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας κατηγορεί το κίνημα για υποκρισία. «Στη Δρέσδη, οι διαδηλωτές θέλουν να θυμηθούν τα θύματα του Παρισιού με μαύρο περιβραχιόνιο. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πριν από μία εβδομάδα φώναζαν κατά του Τύπου που ψεύδεται», δήλωσε σε μία από τις συνεντεύξεις που έχει δώσει τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των Γερμανών αισθάνεται ότι απειλείται από το Ισλάμ. Οι επιθέσεις στο Παρίσι έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για την ενίσχυση των κινημάτων κατά των μεταναστών στην Ευρώπη, καθώς και την πυροδότηση ενός πολέμου για τη θέση της θρησκείας και της εθνικής ταυτότητας στην κοινωνία.

Πηγή: Το Βήμα