Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 9:41:14 πμ
Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 17:50

Διχασμένος ο γαλλικός Τύπος μετά το άρθρο της Κατρίν Ντενέβ

Επιστροφή του «πουριτανισμού» κατά «περιφρόνησης» των θυμάτων σεξουαλικής βίας: ο γαλλικός Τύπος προβληματίζεται σήμερα, Τετάρτη, για τον απόλυτο τόνο δύο άρθρων που δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για τις σχέσεις των δύο φύλων.


Ένα πρώτο κείμενο, το οποίο υπέγραψαν στη Le Monde η Κατρίν Ντενέβ και εκατό προσωπικότητες και υπερασπίζεται την «ελευθερία» των ανδρών «να ενοχλούν» τις γυναίκες, προκάλεσε μια απάντηση από μαχητικές φεμινίστριες που κατήγγειλαν μια προσπάθεια να «επιβληθεί ξανά η σιωπή» μετά το σκάνδαλο Γουάινστιν.

Η Liberation αφιερώνει την πρώτη της σελίδα στο άρθρο που υπογράφεται, μεταξύ άλλων, από την Ντενέβ και διερωτάται: «Απειλείται, πράγματι, η σεξουαλική ελευθερία;» Το κύριο άρθρο της εφημερίδας χαρακτηρίζει «συζητήσιμη» αυτή την «απρόσμενη και βίαιη αντεπίθεση» στο κίνημα «Balace ton porc» (από το hashtag στο Twitter που καλεί τις γυναίκες να καταγγείλουν ανώνυμα τον βιασμό ή τη σεξουαλική παρενόχληση που έχουν υποστεί από άνδρες), αν και «ορισμένα επιχειρήματα είναι βάσιμα και εγείρουν θέματα. Κυρίως, τον κίνδυνο κάποιοι να κατηγορηθούν άδικα».

Αποφεύγοντας την παγίδα των μονοκόμματων κρίσεων, οι περισσότεροι αρθρογράφοι εκφράζουν λύπη για μια πολεμική υπερβολικά μανιχαϊστική.

«Χωρίς να εισερχόμαστε στη συζήτηση περί «σεξουαλικής αρπακτικότητας» κατά «της ελευθερίας [των ανδρών] να ενοχλούν και της σεξουαλικής ελευθερίας» ο απόλυτος τόνος των αντεγκλήσεων, των κατηγοριών, των άρθρων και των κόντρα άρθρων εκπλήσσει» τον Μπερτράν Μεϊνέλ της Courrier picard, που επισημαίνει την «έλλειψη ικανότητας ανταλλαγής επιχειρημάτων και συνεννόησης, ποιότητες που έμοιαζαν να είναι πολύ γυναικείες».

«Μένει να δούμε αν έχει εξαντλήσει όλα τα πυρά του αυτός ο πόλεμος των ρόδων που εκπλήσσει με τη βιαιότητά του», γράφει ο Ξαβιέ Μπρουέ στη Republicain lorrain: «Έτσι, εκτός από τον βιασμό και τη σεμνοτυφία, καμία σωτηρία!»

«Η κοινωνία στην οποία ζούμε επιτρέπει ακόμη τη διαφορετική σκέψη;» αναρωτιέται ο Ιβ Αρτέ στη Sud-Ouest.

Τελικά, «η υπόθεση Γουάινστιν, στη συνέχεια το άρθρο αυτό, οδηγούν σε μια συνειδητοποίηση: η υπερβολή δεν οφελεί ούτε τη μία ούτε την άλλη πλευρά», λέει ο Κριστόφ Μπονφουά της Journal de la Haute-Marne.

Πηγή: Το Βήμα