Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022, 11:39:09 μμ
Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022 22:46

Εάν ο αγωγός φυσικού αερίου δεν τεθεί σε λειτουργία έως τα μέσα του 2022, η Βουλγαρία ενδέχεται να επιβαρυνθεί με σημαντικές κυρώσεις

Συντάκτης:

Έως σήμερα, η Bulgargaz δεν έχει ενημερωθεί από την εταιρία του έργου που κατασκευάζει τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (ICGB) για την ακριβή ημερομηνία κατά την οποία θα ολοκληρωθεί η διασύνδεση, δήλωσε ο δημόσιος προμηθευτής φυσικού αερίου της Βουλγαρίας σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε την Κυριακή, μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA.

Στο τηλεγράφημά του υποστηρίζεται ότι οι προσωρινές συμφωνίες για την προμήθεια με το Αζερμπαϊτζάν λήγουν την 30ή Ιουνίου 2022, και εάν ο αγωγός ICGB δεν έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι εκείνη την ημερομηνία, η αζερική εταιρία μπορεί να ενεργοποιήσει ποινική ρήτρα στη συμφωνία και να αντλήσει σημαντική εγγύηση που παρέχεται από τη Bulgargaz και τη Bulgarian Energy Holding (BEH) (ποσού δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων μηνιαίως).

Το βουλγαρικό πρακτορείο επικαλούμενο το δελτίο Τύπου σημειώνει πως λαμβάνοντας υπόψη ότι ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (ICGB) ήταν ανενεργός έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, όταν συμφωνήθηκε να αρχίσει η προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία, η Bulgargaz, η BEH και το υπουργείο Ενέργειας κατέληξαν σε συμφωνία με τον Αζέρο προμηθευτή για προσωρινή αλλαγή κατεύθυνσης των παραδόσεών του μέσω του ελληνικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου έως την 30η Σεπτεμβρίου 2021.Έπειτα από μια ακόμη αναβολή της έναρξης λειτουργίας του ICGB, η Bulgargaz αναγκάστηκε και πάλι να προσεγγίσει την αζερική πλευρά για μια συμφωνία για την παράταση των προσωρινών συμφωνιών έως την 30ή Ιουνίου 2022.

Οι συμφωνίες κατέστησαν δυνατό για τη Bulgargaz και τη βουλγαρική αγορά να λαμβάνουν φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν από την πρώτη ημέρα που συμφωνήθηκε με τον προμηθευτή, και η Βουλγαρία έγινε μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που επωφελήθηκε από τις αζερικές προμήθειες φυσικού αερίου, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.
Η Bulgargaz αναμένει ότι ο διασυνδετήριος αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία έως την 1η Ιουλίου 2022 το αργότερο χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ώστε να μπορεί να λάβει όλη την ποσότητα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. 

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του βουλγαρικού πρακτορείου, λόγω της καθυστερημένης έναρξης λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021 η Bulgargaz αναγκάστηκε να εισάγει μόλις 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από την ετήσια ποσότητα του ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, για την οποία είχε συνάψει σύμβαση με το Αζερμπαϊτζάν. Το αζερικό αέριο είναι επί του παρόντος πολύ φθηνότερο από το ρωσικό αέριο, η τιμή του οποίου υπολογίζεται σε 70% επί των τιμών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φυσικού αερίου, προστίθεται. 

Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας (ICGB), μήκους 182 χιλιομέτρων, εκτείνεται από την Κομοτηνή, στη βορειοανατολική Ελλάδα, και περνά από το Κιρτζάλι, το Χάσκοβο και το Ντιμίτροβγκραντ για να φθάσει στη Στάρα Ζαγόρα, στη νοτιοανατολική Βουλγαρία. Το έργο είναι στρατηγικής σημασίας για την επίτευξη διαφοροποίησης των πηγών και των διαδρομών φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την περιοχή συνολικά, σημειώνεται στο τηλεγράφημα του BTA. 

 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων
 
  • Τόνγκα: Αγωνία για τους κατοίκους μετά το τσουνάμι που προκάλεσε η έκρηξη ηφαιστείου
  • MVP ο Λημνιός στη νίκη της Τβέντε
  • Εάν ο αγωγός φυσικού αερίου δεν τεθεί σε λειτουργία έως τα μέσα του 2022, η Βουλγαρία ενδέχεται να επιβαρυνθεί με σημαντικές κυρώσεις
  • Και ο Αμπρίνες θετικός στον κορονοϊό
  • Γιοβάνοβιτς: «Δεν έχω παράπονο από τους παίκτες»

Πηγή: Politic.gr