Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, 8:48:04 μμ
Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2022 15:08

ΕΕ: «Οι δηλώσεις του Ερντογάν κατά της Ελλάδας είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας»

«Αναμένουμε από την Τουρκία να απέχει από κλιμακούμενη ρητορική και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο»

Τη δική της απάντηση στις δηλώσεις της Τουρκίας έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία χαρακτηρίζει ως «πηγή μεγάλης ανησυχίας» τα όσα είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο είπε:

«Οι δηλώσεις αυτές είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αναμένουμε από την Τουρκία να απέχει από κλιμακούμενη ρητορική και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τα όποια ανοιχτά ζητήματα αναμένουμε να αντιμετωπίζονται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου καλή τη πίστει, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές».

Η Ελλάδα ενημερώνει τους εταίρους της

Μετά τα όσα έχουν πει Τούρκοι αξιωματούχοι τις τελευταίες μέρες, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Στις εν λόγω επιστολές, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων.

Δείτε επίσης: Επίσημο: Η Ρωσία σταματά τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη αν δεν αρθούν οι κυρώσεις

Πηγή: Politic.gr