Quantcast
Τρίτη, 6 Ιουνίου 2023, 6:00:50 πμ
Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 07:53

ΕΕ: Σχέδιο αγοράς πυρομαχικών για την Ουκρανία ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν οργάνωσε συνεδρίαση στον Ροστόφ στον Ντον (νότια Ρωσία), όχι μακριά από τα σύνορα της Ουκρανίας, με κορυφαίους αξιωματικούς του στρατού του

Μέσα στην εβδομάδα η  Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποιεί σχέδιο με εκτιμώμενο κόστος 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την από κοινού αγορά πυρομαχικών για το πυροβολικό, που η Ουκρανία χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπίσει την επίθεση του στρατού της Ρωσίας.

Με το  σχέδιο αναμένεται  να παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τουλάχιστον ένα εκατομμύριο οβίδες 155 χιλιοστών και να αναπληρωθούν τα στρατηγικά αποθέματα  χωρών της ΕΕ, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης.

Πρόκειται για την αντίδραση της Ενωμένης Ευρώπης στην έκκληση Ζελένσκι για πυρομαχικά καθώς εντοπίζεται περιορισμός της ισχύς πυρός στο μέτωπο της Ουκρανίας ελλείψει πυρομαχικών. Ουσιαστικά είναι η βοήθεια στις ουκρανικές δυνάμεις να αντισταθούν σε επερχόμενη επίθεση 300.000 Ρώσων μαχητών που έχουν συγκεντρωθεί και όπως εκτιμάται απο την Ε.Ε μπαίνουμε στην πιο επικίνδυνη φάση του πολέμου.

Ο Τζουζέπ Μπορέλ επικαλούμενος ότι “ο χρόνος πιέζει” ζήτησε απο τα κράτη μέλη να διαθέσουν για την αγορά πυρομαχικών για την Ουκρανία τα 2 δισεκ. ευρώ που κατανεμήθηκαν τον Δεκέμβριο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, ταμείο που χρησιμοποιείται από το ξέσπασμα του πολέμου για να παραδίδονται όπλα και πυρομαχικά στο Κίεβο.

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα δαπανηθεί για να αναπληρωθούν τα στοκ πυρομαχικών των κρατών μελών, έναντι 1.000 ως 1.300 ευρώ ανά οβίδα, διευκρίνισε. Για κάθε οβίδα δαπανώνται μέχρι σήμερα 4.000 ευρώ και οι τιμές ανεβαίνουν. Η συμφωνία προβλέπει παραδόσεις την 31η Μαΐου.

Το δεύτερο δισεκατομμύριο θα δαπανηθεί για την αγορά από κοινού οβίδων 155 χιλιοστών προοριζόμενων για το ουκρανικό πυροβολικό. Οι συμβάσεις προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο και σκοπός είναι να μειωθούν στους 6 ως 8 μήνες οι προθεσμίες για την παράδοση.

Η τρίτη πτυχή του σχεδίου του κ. Μπορέλ έχει στόχο να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής των δέκα και πλέον εταιρειών που παράγουν πυρομαχικά για το πυροβολικό στην ΕΕ, προκειμένου να «αναπληρωθούν τα στοκ των χωρών της ΕΕ και να συνεχιστεί ο εφοδιασμός των ουκρανικών δυνάμεων».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν οργάνωσε συνεδρίαση στον Ροστόφ στον Ντον (νότια Ρωσία), όχι μακριά από τα σύνορα της Ουκρανίας, με κορυφαίους αξιωματικούς του στρατού του, ιδίως τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Βάλερι Γκεράσιμοφ.

Οι εκτιμήσεις στην Ε.Ε λένε ότι ο πόλεμος “θα διαρκέσει” και ως φαίνεται μπαίνει επιτακτικά και το θέμα του επαναεξοπλισμού των ευρωπαϊκών αποθεμάτων καθώς “οι αφαιρέσεις και οι παραδόσεις είναι διαρκείς” σύμφωνα με των ευρωπαίο διπλωμάτη. Παρόλα αυτά στην Ε..Ε δεν υπάρχει λεπτομερής γνώση για όλα κάνουν τα κράτη μέλη σε αυτόν τον τομέα καθώς δεν ζητούν όλα χρήματα.

Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι η ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία έχει φτάσει τα 12 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων 3,6 δισεκ. μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, που χρηματοδοτείται κατά το 63% με συμβολές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Οι Ευρωπαίοι θα έχουν επίσης εκπαιδεύσει 15.000 ουκρανούς στρατιωτικούς ως «τα τέλη Απριλίου», σύμφωνα με αρμόδιο για το πρόγραμμα αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε επίσης: Συντάξεις Απριλίου 2023: Οι ημερομηνίες πληρωμών – Πότε θα δουν λεφτά οι συνταξιούχοι

Πηγή: Politic.gr