Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 6:05:18 πμ
Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014 16:50

Εγκώμια αλλά και απειλές για τη Μαλάλα μετά το Νόμπελ Ειρήνης

Ισλαμαμπάντ

Το εγκώμιο της 17χρονης Μαλάλα Γιουσαφζάι πλέκουν οι εφημερίδες του Πακιστάν μετά τη βράβευσή της με το Νόμπελ Ειρήνης. Εξίσου γρήγορα όμως ήρθαν και οι πρώτες απειλές, με ομάδα που αποσχίστηκε από τους Ταλιμπάν -η οποία και είχε διατάξει τη δολοφονική επίθεση σε βάρος της- να την «προειδοποιεί για κοφτερά μαχαίρια».


«Εθνική ηρωίδα», «Περηφάνια του Πακιστάν», «Ασυνήθιστο θάρρος», «Κόρη του έθνους»: είναι μερικοί από τους τίτλους των εφημερίδων που εγκωμιάζουν την 17χρονη Μαλάλα, η οποία από θαύμα κατάφερε να επιζήσει μιας δολοφονικής επίθεσης των Πακιστανών Ταλιμπάν εναντίον της στη γενέτειρά της κοιλάδα του Σαβάτ το 2012.

Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν στο Πακιστάν πολλοί ισλαμιστές, απλοί πολίτες και εκπαιδευτικοί που την κατηγορούν ότι παίζει το παιχνίδι της Δύσης παρουσιάζοντας μια κακή εικόνα του Πακιστάν και της μουσουλμανικής θρησκείας.

«Είναι μια στιγμή ταπεινότητας και έμπνευσης για τη χώρα. Παρόλο που πολλοί δεν την συμπαθούν, ένα γεγονός παραμένει: Η Μαλάλα Γιουσαφζάι είναι Πακιστανή και εκπροσωπεί τα εκατομμύρια νεαρούς Πακιστανούς της γενιάς της», γράφει η αγγλόφωνη εφημερίδα The Nation.

«Πλάι στους τρομοκράτες, τους βιαστές, τους ληστές και τους ψεύτες που παράγει το κράτος μας, υπάρχουν ήρωες που εργάζονται σιωπηλά για την ειρήνη, τις μεταρρυθμίσεις, την εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλήθεια. Η Μαλάλα είναι ταυτόχρονα ένας από αυτούς τους ανθρώπους και όλοι οι άνθρωποι αυτοί μαζί», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Το Νόμπελ αυτό δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο γίγαντας αυτός των 180 εκατομμυρίων κατοίκων, οι λαϊκές και φτωχές τάξεις του οποίου πλήττονται από τον αναλφαβητισμό, σημειώνει η εφημερίδα Dawn.

«Με πέντε εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το Πακιστάν για να προωθηθεί ο σκοπός της Μαλάλα», υπογραμμίζει η εφημερίδα. Σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται τα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο ή αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν από την ηλικία των 10 ετών.

Η Μαλάλα ζει πλέον στη Βρετανία και δεν φαίνεται να είναι πιθανό να επιστρέψει στο Πακιστάν για να ζήσει μόνιμα εξαιτίας των απειλών που δέχεται για τη ζωή της.

«Καθήκον μας πλέον είναι να διασφαλίσουμε ότι το Πακιστάν θα γίνει μια χώρα στην οποία η Μαλάλα θα μπορούσε να επιστρέψει μια μέρα με ασφάλεια και να συνεχίσει να εργάζεται χωρίς να φοβάται για τη ζωή», επισημαίνει η εφημερίδα The News.

Οι εφημερίδες που εκδίδονται στη εθνική γλώσσα, τα ουρντού, είναι γενικά πιο μετριοπαθείς στις αντιδράσεις τους για τη βράβευση της Μαλάλα από αυτές που εκδίδονται στα αγγλικά.

«Το βραβείο Νόμπελ της Μαλάλα δείχνει ότι το Πακιστάν είναι μια ειρηνική χώρα και ότι οι πολίτες επιθυμούν την ειρήνη», αναφέρει η συντηρητική εφημερίδα Νάουα-ε-Ουακτ χαρακτηρίζοντας την νεαρή ακτιβίστρια «Κόρη του έθνους».

«Αν υπάρχει το πάθος και η ειλικρίνεια, οι προσπάθειες θα ξεπεράσουν τις αντιξοότητες και τα χειρότερα εμπόδια, αυτό είναι το μήνυμα αυτού του Νόμπελ», υπογραμμίζει η Τζανγκ, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στο Πακιστάν.

«Κοφτερά μαχαίρια στην προπαγάνδα των άπιστων»

Οι απειλές για τη νεαρή μαθήτρια δεν άργησαν να έρθουν. Η οργάνωση Τζαμάατ ουλ Άχραρ, η οποία αποσχίσθηκε τον Αύγουστο από τους Πακιστανούς Ταλιμπάν της οργάνωσης Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν (TTP), απείλησε τη Μαλάλα με «κοφτερά και γυαλιστερά μαχαίρια» στον λογαριασμό της στο Twitter, λίγες ώρες αφού η νεαρή ακτιβίστρια τιμήθηκε με το Νόμπελ.

«Πρόσωπα όπως η Μαλάλα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν αποθαρρυνόμαστε από την προπαγάνδα (των απίστων). Έχουμε ετοιμάσει κοφτερά και γυαλιστερά μαχαίρια για τον εχθρό του Ισλάμ», ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Εχσανουλάχ Εχσάν.

«Η Μαλάλα μιλά τόσο πολύ κατά των όπλων και των ένοπλων συγκρούσεων. Δεν γνωρίζει ότι ο ιδρυτής του βραβείου Νόμπελ της ήταν ο εφευρέτης των εκρηκτικών;», διερωτήθηκε ο Εχσάν.

Η Μαλάλα, 17 ετών υπέρμαχος της εκπαίδευσης των κοριτσιών, δέχθηκε το 2012 δολοφονική επίθεση από τους Ταλιμπάν από την οποία κατάφερε να επιζήσει.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν δεν έχουν σχολιάσει την βράβευση της Μαλάλα.

Πηγή: Το Βήμα